top of page
1/2

Nevzat Çelik Gözaltına Alındı

Şafak Türküsünün Şairi Nevzat Çelik, İzmir'deki orman yangınıyla ilgili sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.


İfadesi alınan Çelik daha sonra serbest bırakıldı.







Nevzat ÇELİK: "HİÇ Mİ ELEŞTİRMEYELİM, NE İSTENİYOR"

Beşiktaş maçını izlerken kapının sertçe çalındığını ve gözaltına alındığını belirten Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Dün gece. Saat: 21.45… Beşiktaş-Antalya maçını izlemek üzere tezgâhımı kurmuşum. Hakem düdüğünü ağzına götürmüştü ki... Kapı sertçe çaldı. Yakalama tutanağıyla geldiler. Haklarını teslim etmeliyim, polisler çok nazikti. Evet, adım Nevzat Çelik'ti. Emniyete davet edildim. Çağırsaydınız gelirdim, dedim… İhtimal onlar da gecenin bir vakti göreve çağrılmış…

Gerekçe: 16 Ağustos'ta X'te yaptığım,

'Canım #izmiryanıyor. Gâvur İzmir değil, #TürkiyeYanıyor!' paylaşımım. İfadem alındı. Hiç mi görmeyelim, duymayalım, konuşmayalım? Hiç mi eleştirmeyelim? Ne isteniyor? Mahalle yanarken hep saçımızı mı tarayalım? Peki, nasıl insan kalalım? Güzel günleri de görmek umuduyla"

ifadelerine yer verdi.








ERDOĞAN'I AĞLATAN ŞİİRİ YAZMIŞTI
Nevzat Çelik, Ahmet Kaya'nın seslendirdiği 'Şafak Türküsü' şiirinin yazarı... CumhurbaşkanıErdoğan, 12 Eylül darbesi döneminde asılan Necdet Adalı için yaptığı konuşmada "Şair Nevzat Çelik'in Necdet Adalı için yazdığı o ünlü şiir bu zamansız ölümü en güzel şekilde resmediyor. Gerçekten çok duygusal. Beni burada arama anne kapıda adımı sorma, saçlarını yıldız düşmüş koparma anne, ölümü özledim anne...." demiş ve devamında gözyaşlarına hakim olamamıştı.






NEVZAT ÇELİK


Nevzat Çelik (d. 15 Mayıs 1960; Boyabat, Sinop), Türk şair ve romancı.


Hayatı



1960'ta Boyabat'ta doğan Nevzat Çelik, 1965'te ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi. Mart 1980 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu Grafik bölümü birinci sınıfta okurken tutuklandı. Dev-Sol davasından idam istemiyle yargılandı.


1984'te Şafak Türküsü adlı şiir dosyası Akademi Kitabevi Şiir Ödülü alarak kitaplaştı.











1985 yılında İTÜ İşletme Fakültesi Öğrenci Derneği tarafından ülke çapında yapılan şiir yarışmasına bir şiiri ile katıldı ve bu yarışma 1986 yılında sonuçlandı, Çelik'in şiiri yarışmaya katılan 1350 kadar şiir arasından ilk ona girdi ama birinci olamadı. 1987'de Müebbet Türküsü adlı şiir kitabı Poetry International ve Hasan Hüseyin Şiir Ödülünü aldı.


4 Aralık 1987'de Metris Cezaevi'nden tahliye oldu. 1990'da iki şiir kitabı daha çıkardı;



Suda Seken Hayat ve Yağmur Yağmasaydı. 1998 Ekim ayında Sevgili Yoldaş Kurbağalar adlı şiir kitabı, 2005 Nisan'ında ise ilk romanı Bağışlanmış Hüzün yayımlandı.





Şiiri


Şafak Türküsü'ndeki en güzel şiirlerinden birini ("Elma") Hasan Hüseyin Korkmazgil'e adamış olmasına rağmen, ilk iki kitabıyla daha çok Ahmed Arif ve Nâzım Hikmet şiirinin etki alanlarında görünüyor, zekice buluşları ve uyak bulmadaki özgün becerisiyle dikkat çekiyor, kuşağından en çok Ahmet Erhan'la ortak tema ve söyleyiş alanlarını paylaşıyordu. Bu ilk kitabının olağanüstü başarısına karşın uzunca bir süre yeni ürün vermedi ya da çalışmalarını yayınlamadı.


1990 başlarında yayınladığı kitaplarıyla, kendisini yinelemediği, yeni şiir alanlarına açıldığı, şiirini ses ve tema özellikleri bakımından genişletip zenginleştirdiği görüldü. Bu dönem şiirlerinde Attilâ İlhan etkileri görülüyordu.


Sevgili Yoldaş Kurbağalar ise şiirini her anlamda yenileyip geliştirmeyi başarmış bir şairin olgunluk dönemi ürünleri sayılabilir. Bu kitabındaki şiirlerin İkinci Yeni şiirinin olumlu özelliklerini de özümsediği görülüyor. Bu özellikleriyle Nevzat Çelik sadece kendi kuşağının değil günümüz Türk şiirinin en dikkate değer şairleri arasındadır.


Eserleri


Şiir


  • Şafak Türküsü (1984)

  • Müebbet Türküsü (1987)

  • Yağmur Yağmasaydı (1990)

  • Sevgili Yoldaş Kurbağalar (1998)

  • Suda Seken Hayat (1990)

Roman


  • Bağışlanmış Hüzün (2005)

Öykü


  • Sen Giderken (2006)

"Sen Giderken" 2011 yılında "Leke" adıyla yeniden yayınlanmıştır.

*

KAYNAK: Vikipedi




PEKİ O TÜRKÜ NECDET ADALI İÇİN Mİ YAZILDI?

Bu sorunun yöneltildiği Nevzat Çelik, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer vermişti: "Necdet Adali'ya atfen yazılmış bir şiir değil. İnternetteki bir yanlış bilginin maalesef Başbakan'ın elinde de çoğaltılmış hali. Şiir idam olgusunu işleyen, anneye seslenen 12 Eylül'de çocukları içerde olan annelerin evlerinden, mutfaklarından, tarlalarından çıkıp mücadeleci bir kimlik kazanan annelere aynı zamanda ithaf edilmiş bir şiirdir. Kişiye özel olarak yazılmış bir şiir değildir. Biliyorsunuz maalesef artık bilgiler internet üzerinden alınıyor işin kolayına kaçıyorlar dolayısıyla oradaki bilgilerin doğru olup olmadığını teyit etmiyorlar. Ellerine bir kitap almış olsalardı açıp baksalardı orada Necdet Adalı'ya diye bir atıf olmadığını görürlerdi. Buna birçok yerden bakılabilir sonuç itibari ile şiir şairinden çıkar mı bunu herkes istediği gibi okuyabilir. Fakat bu sonuçta amaca yönelik bir okuma olduğu için şiirin ne kadar amaçsallaştığını görüyoruz."

*

Kaynak: İNTERNET

28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


1/681
bottom of page