top of page
1/2

Çocuk Olmak, Çocuk Kalmak

Güncelleme tarihi: 28 Tem

ve

KANATLANMAK






Hasan GÜLERYÜZ

*

Çocukluğunu doyasıya yaşamadan büyümek çiçek olmadan ve arıyla buluşmadan, güneşle, yağmurla kucaklaşmamak gibi olmalıdır!

Bugün Ankara' da hava sıcak, dışarı çıkmadım. Başat çocuk kitaplarımı elden geçirdim. Ne kadar da çocuk varmış içimde! Sevindim!

Çocuk, sınır çizilmemiş ve çembere alınmamış kişidir! Henüz korkuyu, yalanı, hileyi öğrenmemiştir. Ezber kalıpları yoktur! Papağan değildir o! O bir yağmur, o bir kıvılcımdır!


Tolstoy, son yolculuğunda Karamazof Kardeşler vardı koltuğunun altında! Düştü kaldı tren yolu raylarının arasında!


Ben son yolculuğa çıkacak olsam bir kitapla yetinmezdim! Hangisini diyemem! Küçük Kara Balık, Martı, Sevdalı Bulut, Bir Şeftali Bin Şeftali, Pinokyo, Tom Amcanın Kulübesi ve Aya Yolculuk! Elbette gözüm yine arkada kalırdı!


Çemberli zihin çocuğun özgür dünyasını kavrayamaz! Onun öncelikli işi çocuğu, çemberleyerek kendine benzetmektir!













Bir yığın programcı, danışman, bilmiş, pedagog ise koşar! Ona yok gösterir, bilinen yola koyar. Ne kadar uyumluysa operasyon o kadar başarılıdır! Kaba uymuyorsa problem çocuktur!

Çocuğu oturtur ve "Geri yaslan! Beni dikkatle dinle ve konuşma!" diyen kişiyi sınıfa salar düzen! Kalıbı gören bir çocuk parmak kaldırır! Öğretmenim ..işim geldi! Arkasından beş çocuk!


Niye çıktın Ayhan! Öğretmen yuvarlak çizecek bizi içine koyacak! Ulan kolay oğlum o çizer biz sileriz! Biz kenti, ülkeyi alırız içine! Bir diğeri almışken güneşi, ayı, yıldızları da al! Ha ha ha!


Bu kitapları bırakın okumayı, duymamış içi geçmişler, dünden kalmış ideleri çocuğa dayayan yaşayan ölüler de "100 Yılın Ma Arif Müfredatı"nı yaziyorlar!" Ve hiç bir çocuğa sormadan!

Sevdalı Bulut' u bugün dikkatle okudum. Nazım Hikmet'ın Masalını çok yaratıcı buldum. Ay, bulut, tavşan, Ayşe, Kara Seyfi'yle boğuşuyor! Kara Seyfi beş bin yıllık kurulu düzenin temsilcisi!














Nazım Hikmet' in Moskova' daki kabrine 2019' da gittim. Siyah bir mermer üzerinde Nazım Hikmet, yerde bir mermerde Vera yazıyordu! "Bu çocuğa nasıl kıydınız efendiler?" sözü çıktı ağzımdan! Biraz sonra, " Kendinize ve kanatlanan nehir dilinize de kıydınız efendiler!" derken " Memleketim dizeleri aktı içimden!

Bir hayal kurdum: Keşke Mustafa Kemal, Ankara Palas' ta gördüğü ve konuştuğu bu kabına sığmaz çocuğa bir yerde bir oda verseydi. Ve arada aykırı olan, diyalektik bilen bu çocuğa " Gel bakakım çocuk, çocukça konuşalım! Bu yapılan ve yapılacak işler için ne diyorsun?" diye sorsa ve o da konuşsaydı!


Çocuk kitapları aslında çocukluğunu ıskalamamış yetişkinler için bir baş ucu kitabı!


En kaba ayıdan özür dileyerek en ayı, Küçük Karabalık' ı okusa, büyük denizleri ve okyanusları merak eder! Buna bir de Martı'yı eklese ilk işi "insan nasıl uçabilir?" sorusunu sordururdu!


İçinizdeki çocuğa selam ve sevgiler...








NOT: ABD'li yazar Richard Bach'ın yazdığı, ilk kez 1970'te yayınlanan uzun öykü ya da roman. Fabl türündedir. Eserde bir martının uçmayı, özgürlüğü ve kendini gerçekleştirmeyi öğrenmesi anlatılır. 1970'te reklamı çok az yapılarak ve çok düşük satış beklentileriyle basılmasına rağmen 1972'ye gelindiğinde bir milyondan fazla satışı olmuş, ünü ağızdan ağıza yayılarak döneminin en çok satılanları arasına girmiş ve 13 Kasım 1972 tarihli Time dergisine kapak olmuştur.

25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


1/678
bottom of page