top of page

Çay Sıcaklığında Anne Kokusu...

Çay hazır, ekmek sıcak, gün başladı mı usta? (Refik Durbaş)

Çocukluğumuzda bizim evde çay ve kızarmış ekmek kokusu ile gün başlardı. Annem sabah uyanınca çayı demler evin içi mis gibi sabah çayı ve tarhana kokusu kaplardı.

Babam işe gitmeden çayını içer sabah güneş doğmadan işe giderdi. Akşam üstü gelme saatine yakın çaydanlık ocağa konur geliş saatinin kokusu duyulurdu evde. Babam bir bardak çayı içtiğinde oh yorgunluğum geçti der yılların ve güneşin yüzünde oluşturduğu hafif çizgilerle tebessüm ederdi. Gülümseyince evin içi sımsıcak ısınırdı.

Babaannem babam ve annem birlikte çay içer sohbet ederlerdi. Biz çocuklar bütün günün yorgunluğunda sobanın başında sıcaklıkla kıvrılıp uyuya dalardık.

Babaannem görmüş geçirmiş bir bilge kadındı. Annemle, gelin geldiği günden beri aynı evde anne kız gibi yaşamışlar. Birbirlerinin hatalarını hoş görmüşler. Biz onların kavga ettiklerini görmezdik. Birbirleri ile küsseler bile haberimiz olmazdı.

Bir sabah annem çayı demlemiş. Çay içmeden babaanneme vermeden evin alt katına inmiş. Babam hazır olan çay bardaklarına çayı doldurdu. babaanneme götürüp verdi. Babaannem “çayı neden gelin getirmedi yoksa bana küstü mü? Çayı o getirmeden ben içmem.” dedi. Babam “ Anne olur mu öyle şey. Onun işi var aşağıya indi “ dedi. Annem sanırım konuşmaları duymuş yukarı çıktı. Çayı bardağa doldurdu. “Anne neden sana darılayım. İşim vardı çayı demleyip aşağıya indim.” dedi. Babaannem “ peki o zaman otur çayı beraber içelim sonra gider işini yaparsın” dedi. Birlikte çaylarını içtiler gülerek sohbet ettiler. Aralarındaki o görünmeyen kırgınlık çayın sıcaklığında erimişti sanki.

İşte o çocuklukta kalan hali ile benim için çay saygı, sevgi, aile sıcaklığı ve hayatı paylaşmaktır. Demli bir bardak çayın sıcaklığı sıcaklığı elimi, buharı gözlerimi ve yüreğimi ısıtır. Evinizden sevgi huzur sağlık ve mutluluk, yüzünüzden tebessüm pencerenizden gün ışığı hayatı paylaşacağınız sevdikleriniz ve dostlarınız hayatınızdan eksilmesin. Sevgiyle kalın Semihat Karadağlı/ 27.04.2019/ İzmir

Fotoğraf: Semihat Karadağlı






42 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


1/684
bottom of page