top of page
1/2

Yılbaşı Kutlamaları

Güncelleme tarihi: 31 Ara 2023




Yılbaşı yaklaştıkça bazılarının yaşam biçimine karışma, karşı çıkma, algı yaratma, ötekileştirme çalışmaları başlıyor. “Hıristiyanların kutladığı bir günü kutluyorlar. Bu müslümanlığa terstir. İslamın yasakladığı içkiyi içiyorlar. İçince ne yaptıklarını bilmiyorlar...” gibi önesürülerle bir kesimi korkutmaya, dışlamaya, hedef göstermeye başlıyorlar. Oysa durum yeni bir yılı mutlulukla, coşkuyla karşılama, kutlama, yeni bir yıla erişebilmekten memnun olmadır. Dinsel bir yanı yoktur. İsa'nın doğumunun kutlandığı Noel, 25 aralıkta kutlanmaktadır. Noel Baba da Anadoluludur. Antalya Demre'de doğmuş ve yaşamıştır. Noel ile yılbaşı karıştırılmamalıdır.


Yılbaşını tüm ülkeler birlikte kutlamaktadır. Her ırktan, coğrafyadan, dinden, inanıştan insanlar kutlamalara katılmaktadırlar.


Yılbaşı kutlamaları sırasında içki içenlerin de ne kendilerine ne de çevrelerine zarar vermemeleri istenir. Kendinden geçmek, ne yaptığını bilmemek, trafik kazasına neden olmak, başkalarını zor durumda bırakmak, -hatta- kaçak, sahte içkilerle sağlığını, canını kaybetmek hoşa gidecek şeyler değildir.


Başkalarına zarar vermeden eğlenmek herkesin hakkıdır. Kaldı ki yılbaşı her zaman ve her yerde içkiyle kutlanmaz.


Kimileri yılbaşı kutlamalarını tam bir israfa, aşırı harcamaya çevirebiliyorlar.

Yılbaşı kutlamaları çocuklar bakımından da önem taşır. Birlikte hazırlanma, hediye bekleme çocukları sevindirir.


Aile arasında hediyeleşme, geleceğe dair umut besleme ilişkileri geliştirir, aile bağlarını pekiştirir.


Yılbaşı kutlamalarının bir tarafı da tavuk veya hindilerle ilgilidir. Hemen her evde bir tavuk ya da hindi pişirilir. Satıcıları mutlu eder, hayvanseverleri üzer.


Ayrıca süsleme için çam fidesi gerekmektedir. Fidanlıklarda bu amaçla yetiştirilmeyip ormanlara zarar veriliyorsa üzülmemek elde değildir.


Yılbaşı kutlamaları hindi yetiştiricileri, kasaplar, kuruyemişçiler, içecek ve süs eşyası satıcılarınca fırsat sayılır.


Kişilerin kendi yaşam biçimlerine uygun yaşaması, kendilerine ve çevrelerine zarar vermeden eğlenmesi, geleneklerini yerine getirmesi; kimsenin de buna karışmaması toplum barışı açısından önemlidir.





Etiketler:

36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


1/682
bottom of page