top of page
1/2

YALOVA'da SONBAHAR

Güncelleme tarihi: 26 Eki 2023


Yalova'da sonbahar başkadır. Doğa tüm varlıklarıyla bu değişime katılır.

Önce leylekler Çiftlikköy Bayraktepe'nin üzerinde toplanmaya başlar. Birkaç leylekten oluşan döner halka yeni katılımlarla büyür. Binlerce leyleğin oluşturduğu dönen bulut bir anda güneye doğru çözülür, yavaş yavaş dağılır, gider. Tören sona erer. Sonra ormanlar renk değiştirmeye başlarlar. Yeşiller sarıya, kırmızıya, kahverengiye döner. Yaprak dökmeyen ağaçlar direnirler.


Meyvenin en bol olduğu zamandır. Sarı ve kırmızı meyveler ağırlıktadırlar. Elma, armut, ayva, üvez, hünnap, alıç, kuşburnu, Trabzon hurması, dağ çileği, nar... Yaprakları yeşil yeşil kalmasına karşın limon, mandalina, portakal, turunç gibi narenciyeler de turuncu, sarı renkleriyle renk cümbüşüne katılırlar. Meşeler palamutlarını alakargalara, sincaplara sunarlar. Kargalar cevizlerini yükseklerden atıp kırmaya çalışırlar.


Günler kışın lehine ilerledikçe kent içindeki ağaçlardan erikler, ıhlamurlar, akasyalar önceden önceye yapraklarından kurtulurlar. Yalova'nın çınarları, yaprak dökmede, dikkat çekerler. Sarı-kahverengiye dönen yapraklar yavaş yavaş ve döne döne yere inerler. Törene katılırsanız başınıza, kolunuza, sırtınıza değer; sizi okşar, ayrılırlar. Rüzgar çıktığında telaşa kapılır, sağa sola savrulur, olmadık yerlere sığınırlar. Yerler yapraklanırken ağaçlar çıplaklaşır, belediye temizlik işçilerinin iş yükü artar.


Martılar, kargalar, güvercinler kendi gruplarıyla yükselip alçalarak ve gürültüler çıkararak ritüele katılırlar. Deniz dalgalandığındaysa kumsalda toplanıp denizden gelen nimetleri paylaşırlar.


Yalova'nın sonbaharları oldukça uzundur. Takvime uymaz, kış aylarından çalarlar.

Havalar oldukça değişkendir. Gökyüzündeki kirli beyaz bulutlar, yerini açık maviye bırakabilir birden. Günün saati saatine uymaz. Lodossa yaz sıcağı, poyrazsa kış soğuğu olur. Denizin rengi ve tavrı durmadan değişir. Bazen sessiz sakin, bazen öfkeli olur.


Bu değişkenlikler içinde insanlar ne yapacaklarını, ne giyeceklerini şaşırır, ama hep dışarıdadırlar. Kış hazırlıklarını yaparken gidenden en iyi biçimde yararlanmaya çalışırlar. Sahil bandı, parklar dolup taşarlar. Termale, ormanlara geziler artar.


Yavaş yavaş kışa adım atılır.

52 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

YAŞLI

1 Comment


Şenol YAZICI
Şenol YAZICI
Dec 10, 2021

Yalın bir anlatım, özenmeyen, kendi olmayı başaran güzel bir yazı olmuş.

Hep

derler ya ; yerelden başlanıp evrensele gidilir. Bunda büyük anlamlar aramamak gerek. Özetle dünyayı anlamanın yolu, kendini anlamaktır. Anlatmaya da öyle başlamalı.


Yalova sizinle eski ihtişamını hatırlayacaktır.


Tebrikler

Like
1/682
bottom of page