top of page

SONBAHARDA DÜŞEN DALLARIMIZ

Bu yılın sonbaharını da savuşturmaya az kala mevsim, iki önemli kayıpla giderayak sarstı bizleri. Sakin mevsim doğayı döngü gereği sararttığı gibi yeri zor doldurulacak kayıplarla bizlerin de beti benzini sararttı.

Hiç görüşüp konuşmamış da olsak bazı insanları çok yakınımızda ve çok kendimizden hissederiz. Onların ağzından çıkan hemen hemen her cümleyi hatta her sözcüğü kendi ağzımızdan çıkmışçasına benimseriz. Zihinlerinin ve kalplerinin temizliği apak gülüşleriyle açığa çıkar her daim. Her daim böyle gülüşler güven verir insana. Çok olduğunuz inancı cesaret ve güç verir insana. Konuştuğumuz ortak dili en naif, en samimi olarak da böyle insanlar kullanır. Dilin büyüleyiciliğine böyle insanların konuşması sayesinde şahit olursunuz. Dilin salt zihinden geçenlerin seslendirilmesi değil, kalbin sımsıcak sesi olduğunu böyle insanların sesi sayesinde daha çok fark ederiz.

Ekim ayında kaybettiğimiz bu çok kıymetli iki insanın Halit Kıvanç ve Ahmet Tulgar olduğunu hepimiz biliyoruz. “Her ölüm erken ölümdür” diyoruz ya bazıları için yaş kaç olursa olsun gerçekten çok çok erken oluyor. Omuzdaş gibi güven hisseden, her bireye neşe ve umut verenlerin, yanı başınızdaki bilgenin ve iyiliğin yeryüzüne karışmış olması içinizi uzun süren bir acıya sürüklüyor. Tesellimiz ise unutulmaz izler bırakan insanların var olmuş olması ve yarınlara ışık olacak emek dolu ürünleri ve kolay kolay unutulmayacak anılarıdır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Halit Kıvanç’ı daha çok radyo ve televizyon sunuculuğu ile birlikte gazeteci ve yazar kimliği ile tanırız. Gerçek bir hukukçunun birçok alanda titiz bir adalet savunucusu gibi başarılı olabileceğinin ve dili bu kadar içten kullanabileceğinin en güzel örneğidir Halit Kıvanç. Halit Kıvanç’ın radyo ve televizyonlardaki sesi dinleyenlerin içini ısıtan, huzur, güven ve umut vaat eden bir bütünlüklü bir toplumsal sorumluluğun kendiliğinden oluşmasıydı adeta. Ekranlardan ve radyodan ışık saçan sesi hep kulağımızda olacak; yazdığı onlarca kitap ve gazete yazıları da Türkçe’nin ne kadar güzel kullanılabileceğinin, dilin bir samimiyet, güven ve dostluk aracı olabileceğinin en güzel örneklerini gösterecek bugünden yarınlara…


Ahmet Tulgar sıcaklığı, naif kişiliği ve dili kullanış üslubuyla sevgili Halit Kıvanç’ın ruh kardeşi, ruh ikizi gibiydi adeta. Gazeteci ve yazar kimliği kendi dünyasının gülen cesaretiyle dışarı yansımasıydı. Kendi neyse yazdıkları, söyledikleri de oydu. Viyana Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi tahsili “Başka bir dünya mümkün” gerçeğinin izini sürdürmede zengin bir alt yapı olanağı sunarken, Boğaziçi Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı tahsili de sağlam bir edebiyatçı kimliğinin yapı taşlarına etki de bulunmuştur şüphesiz ki.


İstanbul'da 1959 yılında doğan Ahmet Tulgar, 35 yıldır gazeteci ve edebiyatçı olarak yaşıyordu. Evrensel, Birgün, Cumhuriyet gazeteleri başta olmak üzere onlarca yayın organında çok üretken bir şekilde çalıştı. Çalışma arkadaşlarının tümünün motivasyonu için Ahmet Tulgar’ın onlarla birlikte olması bile tek başına yeterliydi. Ancak o, gülen ve barışçı bir savaşçı olarak yazın dünyasının odağındaydı ve sürekli ileriye doğru demokratik hamlelerle sorumluluğunu daha çok yerine getirme telaşı içindeydi. Bıkmadan usanmadan araştıran, yazan ve tatlı bir üslupla eleştiren sevimli, samimi ve karalı bir muhalifti.


Barış yanlısı hali yazdıklarından, ürettiklerinden buram buram belliydi. Barış yanlılığı barış mücadelesi içindeki çoğullukla ilgilidir ancak. Kapitalist neoliberal süreçlerin barışın asli düşmanları olduğu gerçeğini de her fırsatta açığa vuran bir aktivist kimliğe sahipti aynı zamanda. Doğaseverliğinin yanında hayvanseverliği de çok yakından bilinirdi. Yoldaş adını verdiği sevimli köpeği ile gerçek birer yoldaştılar. Ahmet Tulgar yoldaşını sevgi dolu bakışlara alıştırmıştı. Yoldaş şimdi tüm sevenlerinin yoldaşı olmalıdır. Sadece sanatta, edebiyatta değil yaşantısı da estetik değerlerle donanımlı sevgili Ahmet Tulgar’ı saygın, cesur kalemi ve gülen, güven veren yüzü ile hatırlayacağız. Geride kalan birbirinden değerli onlarca kitabı estetize ve ilkeli bir yaşamın izlerini sürmemizde bize ışık olacaktır.


28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


1/683
bottom of page