top of page

Nerde Eski Bayramlar

Yazarın fotoğrafı: maviADA maviADA

AMİN GELENEĞİ

*



Çok amaçla birçok örnekte sözümüzü somutlaştırmak için kullanırız ama, en somut anlamı zamanın hızlı değişimini ve bizim ayak uyduramayışımızı en iyi yansıtan söz ; nerde eski bayramlar sözü olsa gerek.


Bu geleneği duyduğunuzda siz de aynını diyeceksiniz eminim. Olursa bu kadar olur. Bayramların çocuk dünyası için anlamını ve onun düş gücüne katkılarını bilirsek sözümüz daha iyi anlaşılacaktır.

Bir çoğunuzun belkide hiç haberi bile olmayan AMİN GELENEĞİ sözünü ettiğimiz. Çok amaçlı kullanılan bir gelenek, askere mi gidilecek; gelsin AMİN GELENEĞİ, düğün mü yapılacak gelsin AMİN GELENEĞİ, bayram mı olacak gene ortaya endam edecek olan AMİN GELENEĞİ...

Adından da anlaşıldığı üzre hangisine niyetlenilmişse ona yönelik dualar ediliyor ve başta çocuklar olmak üzere ahali hep bir ağızdan AMİN çekiyor.

...ve tabi işin içinde çocuklar da olunca ellerinde hazır ettikleri torbalarına bolca şekerler, bayram hediyeleri atılıyor.



Anadolu'nun bir çok yerinde hala sürdürülen, kaynağı ve başlangıç tarihi bilinmeyen ancak yaklaşık 4-5 asır öncesine kadar dayandığı düşünülen çok yerde “Amin” geleneği yaşatılmaya devam ediyor.


İnternette bulup Burdur'un Karamanlı köyünden alıntıladığımız örnekte böyle bir tören anlatılıyor.


AYCAN AYTORE

*


Her yılın Ramazan ve Kurban bayramlarının arife gününde düzenlenen etkinlikte, köyün düğün salonuna toplanan yüzlerce çocuk, kadınların dağıttığı harçlık ve ikramları topluyor.

Çocuklar, önlerine konulan kapların harçlık ve hediyeler ile dolmasıyla, bayram sevincini bir gün önceden yaşamaya başlıyor.


Köy muhtarı İbrahim Özsoy, köyün asırlık örf ve adetlerine sahip çıkarak devam ettirmeye gayret ettiklerini anlattı.

– “Bayramı bayram gibi kutluyoruz”



Bu gelenekleri ile çocukların bayramı 1 gün önceden kutlamaya başladığını vurgulayan Özsoy, “Köy halkımız, Ramazan ve Kurban bayramlarının arife gününde, pazardan aldığı ya da evinde bulunan şeker, bisküvi, çikolata, badem ve ceviz gibi elinde ne varsa çocuklara dağıtıyor. Burada insanlar buluşuyor. Çocuklar kaynaşıyor. Bu sosyal paylaşımımız çok güzel oluyor.” dedi.


Bazı köylerde bu tip adetlerin kaktığına işaret eden Özsoy şöyle devam etti:

“Köyümüzün “Amin” geleneğine sahip çıkarak, devam ettireceğiz. Bayramı bayram gibi kutluyoruz.”


Asırlık bayram etkinliğinin bir kültür etkinliği olduğunu belirten emekli öğretmen Eşref Yurdasiper, “Bu gelenek benim tahminime göre 400-500 yıllık bir geçmişe sahip. Komşu köy olan Mürseller köyünde ve çevre köylerde de vardı ama artık yapılmıyor. Burada en önemli husus, çocukların birlik ve beraberlik içerisinde olmalarını ve paylaşmanın güzelliğini sergiliyor olmasıdır.” diye konuştu.


– “Çocukların dualara ‘Amin’ demesi geleneğin çıkış noktası oldu”

Emekli öğretmen Hüseyin Çelik, hacet kapılarının açık olduğu bayram arifesinde, masum ve temiz duygular içerisinde olan çocukların yapılan dualara birlikte “Amin” demesinin, geleneğin çıkış noktası olduğunu anlattı.

Çelik, “Eskiden köyün bekçisi tarafından yapılan; ‘Kazancımız çok olsun’, ‘Bayramımız güzel olsun’, ‘Ürünümüz bereketli olsun’ diye duaya çocuklar hep bir ağızdan ‘Amin’ dermiş. Bu bizim örfümüz ve çevrede en güzel bu geleneği yaşayan da bizim köyümüz. Biz de bu mutluluğu paylaşmak için buradayız.” dedi.


Köy halkından Rukiye Erkan, atalarından miras kalan bu geleneği devam ettirdiklerini, herkesin evinde ne varsa getirerek çocuklara dağıttığını dile getirdi.

“Amin” geleneğinin, çocukların birlik ve beraberliğine katkı sağladığını vurgu yapan Derya Çelik, şunları söyledi:

“Burada çocuklar köyündeki bu güzel anıları biriktiriyorlar. Nesilden nesile aktarılan güzel bir gelenek. İnşallah da devam eder çünkü birçok köyde buna benzer örf ve adetler kalkmış. Ama burada bu devam ediyor.”


Etkinlik çocuklar ve köy halkının, köyün imamı ya da muhtarı tarafından yapılan duaya hep bir ağızdan “amin” demesiyle sona eriyor.

*

Haberin videosu için lütfen tıklayın

HABER: Murat ÇOBAN / KMM


ALINTI

 
 
 

Comments


1/380
1/5
bottom of page