top of page
1/2

Korku İkliminden Çıktık



Aycan AYTORE

*


Bir Bahar Hali


Öyle sanmak ya da görmek istiyor olabilirim, ama sizce de havada bir bahar hali yok mu?

Lütfen gerçekten bahar, hatta yaz geldi bile demeyin; nesi bunun gerçekten bahar? O bizim ruhumuzda, en çok da ona ihtiyaç var aslında.


Çevrenizdeki kutlamalara, ulusal bayramlara, hatta insanların eleştirilerine bir bakın isterseniz, sanki başka bir iklime geçtik.


Pandemi öncesi üstümüze atılmış hissettiğimiz ölü toprağı kalktı. Dahası salgın sırasında, her evden birkaç ölü çıktığı günlerde "nasılsa hepimiz öleceğiz, kim korkar hain kurttan," yargısıyla oluşan intiharına bir başkaldırı cesareti de değil bu.

Kendini bilen, aklı başında, bilge bir cesaret; gerçek bir bahar hali...

Seçimden sonra oldu bu uygar insanın amentüsü, olması gereken: Bir yurttaşsam ben, hele vergi de veriyorsam eğer, kesinlikle ortam ve koşullara bakmaz, meşruiyet ve nezaket içinde üstüme düşeni yapar, haklarımı arar, üzerime vazife olanı da söylerim... ve sen bana hiçbir biçimde ayar çekemezsin... hali geri geldi….”


Dedim ya belki öyle sanmak öyle görmek istiyorum. Olsun bu bahar hali güzel, toplumun %50'sini yok sayarak mutlu olunmuyormuş. Şimdi yok sayılan öteki %50 senden çok oy aldı, ne olacak? Umalım benzer yanlışı, oyların yeni sahipleri yapmaz. Bu bahar havası da yok olmaz.

Herkes meşru kutlamasını, haklı eleştirisini, ülke ve yönetim konusunda doğru beyanını dilediği ortam ve koşullarda yapar. Bakarsın herkes mutlu olur.


Sayfadaki görüntüler, ilki 19 Mayıs kutlamalarına akın akın gelenleri , bir sonraki resimse 3 Fidan Parkında Deniz Gezmişleri anmak için parkı dolduran Bursa Nilüferlileri gösteriyor, hem de bu başlangıcı ve gündüzü, gecesi, iğne atsan yere düşmüyordu. Sanırım bu günlerde Bursa Büyük Şehirde de aynı hava hakimdir, ulusal bayramlar, türlü bahanelerle göstermelik kutlanmıyor, hakkı veriliyor ve katılım da hayli çok. İnsanlar kaygı ve tedirginliği atmış özgürce kutlamasını anmasını yapıyor. Önceki fotoğrafları anımsayabilsek "GÜNÜN FOTOĞRAFI" DEĞİL, "YILIN FOTOĞRAFI " olmaya aday olduklarını söylemek mümkün: "KORKU İKLİMİNDEN ÇIKTIK" başlığıyla yayınlanabilir


Isınmadı, yağıyor mağıyor diyoruz ama asıl siz onu görün; artık kaçarı yok, havada bir bahar hali var.



26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


1/682
bottom of page