top of page
1/2

Karaciğer Dostu Enginar


Fadime Y. KAROĞLU

*




Çocukluğumda ve ilk gençliğimde bilmezdik. Anadolu bozkırında da yetişmediği aşikar. Egenin ılıman ikliminde yetişen dikenligillerden bir sebze enginar. Sapları ayrı, İç kısmı ayrı yemeği yapılıyor, hatta hatta öyle şifalı ki kabukları da kurutulup çay olarak tüketilebiliyor. Muhtemelen Yunan Kültüründen etkilenmis birbirine yakın Ege insanı  ayni zamanda zeytin ve zeytinyağı ürettiği içinde zeytinyağlı yemekleriyle bilinir.  Kalp damar rahatsızlıklarının arttığı son zamanda sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayan doktorların önerisi de bu yönde.


Ne diyordum, biz Anadolunun batısında görüp öğrendik enginar yemeyi. İyi ki de öğrenmişiz.


Enginarli yaz plavından tutun, salatası,  dolması, etli etsiz her türlü yemeğini yaparak çeşitlendirmek mümkün. Ben kendi usulümce bu kez iç baklalı, zeytinyağlı enginar pişireceğim.


Tanesi 40 -50 TL  Bu  pahalılıkda nerden çıkardın enginarı, dediğinizi duyar gibiyim. Ben de aynı fikirdeyim. Enflasyon bu kadar yükselmemişken geçen yıl buzluğa koyduğum enginarlari tüketeceğim. Alabilecekler tazesini alırsa daha güzel olur elbette. Hazır  baklalarda pazara çıkıp içlenmeye başlamışken.


Dilerseniz gelin birlikte yapalım:

Kullanacağım malzemeleri şöyle sıralarsak:

4 Adet çanak enginar (isteğe göre adet değişebilir)

1 Büyük boy soğan veya bir demet yeşil soğan

1,5 Çay bardağı zeytinyağı veya dört beş yemek kaşığı

1 Kase iç bakla

1 Tatlı kaşığı tuz

1 Çay kaşığı şeker(isteğe bağlı)

1 Su bardağı taze sıkılmış portakal suyu(Portakal yoksa limon suyu da yeterli olacaktır)

Yarım limon suyu

1 Demet dereotu

1,5 Su bardağı sıcak su


Çanak enginarlarımızı kararmaması için limonlu suda tutmayı ve iç baklalarımızın kabuklarından bir bıçak veya tırnak yardımıyla ayırmayı unutmuyoruz. Tüm malzemelerimiz hazırsa başlayalım o halde.

Uygun bir tencereye yarım çay bardağı zeytinyağımı koyarak, ince yemeklik doğradığım soğanları bir iki dakika soteliyorum. Dış kabuklarından ayıkladığım ve yıkadığım iç baklamı ilave edip, karıştırarak birkaç dakika pişirmek üzere tencerenin kapağını kapatıyorum. (Çok fazla pişirmiyorum sonrasında dağılmaması adına) Enginar çanaklarını, sotelediğim soğanlı iç baklalı tencereme ters olarak kapatıyorum.

Bir bardak taze sıktığım portakal suyunu enginarların üzerine döküyorum. bir tatlı kaşığı tuzunu ve şekerini ilave ederek, hazırladığım bir veya bir buçuk bardak sıcak suyu da ilave ederek pişirmeye bırakıyorum. Enginarların pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla kontrol ediyorum. Pişen enginarları ters yüz ederek birlikte pişen bakla çekirdeklerini enginar çanaklarına bir kaşık yardımıyla dolduruyorum.

Pişen bu nefis karaciğer dostu enginar yemeğimin olmazsa olmazı ince kıyılmış dere otuyla süsleyip, parlak görünmesi için üzerine hafif zeytinyağı gezdirerek, ılık servis ediyorum.

Hiç iç baklalı enginar yapmayı denemeyenlere, hem pratik, hem lezzetli hem de şifa kaynağı yemeğimi önemle tavsiye ederim.

Afiyet Olsun!





10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


1/681
bottom of page