top of page
1/2

GERÇEĞİN EFSANESİ

Güncelleme tarihi: 1 gün önce

İnsan Bedrettin

*





Yusuf ERBAY,

TürAnlatı, Temmuz 2021,192 s. İmge Kitabevi yayınları


"Eşi benzeri olmayan zamanlardan birinde, eşi benzeri olmayan bir “İnsan”ı anlatır bu kitap. Çok yönlü kişiliği, renkli hayat çizgisi ve alışılmadık başkaldırısıyla, yenilenlerin tarihinden günümüze ışık tutmayı başarabilen Şeyh Bedreddin’i anlatır. 


Bedreddin, adaletli bir uygulama, çağına göre yenilenmiş bir hukuk, feodal yapıya ve kişisel egemenliğe karşı bir sistem istiyordu. Dünya görüşü çoğulcu, tasavvufa bakışı doğacı, zihniyet yapısı sorgulayıcıydı. Hayat algısı, hukuk, adalet ve eşitlik üzerine kuruluydu. 


Bilmeyi arzuladı, bilmeye cüret etti, bilmeye yeltendi. Bildiğini herkesin önünde söylemeye cesaret etti, kendi doğrusunu sonuna kadar savundu. Meydan okuması gerekiyordu, meydan okudu. İsyan edilmesi gerekiyordu, isyan etti. Sonuna kadar bilip inandığının peşinden gitti. Bilinmedik bir kıyamdı Şeyhin kıyamı. Kim görmüştü o vakte kadar, ezilenden yana duran bir “devletlû” kişiyi? 


Başkaldırısı özgündü, kendisi de özgün bir şahsiyetti. Anadolu’da dini motiflerle başına adam toplayıp başkaldıran diğer isyancılara benzemezdi. Bedreddin, daha sonra dünyada meydana gelecek büyük başkaldırıların habercisiydi.


Henüz tarihçilerin net bir fotoğrafını çekemediği, resmini çizemediği bir yolda, yüz hatları tam belli olmayan bir portredir Bedreddin. Akıl ve bilginin ötesinde, belki de sezgiyle çizilecek bir portredir. Üstü ne kadar örtülse de, daha derinlere gömülmek istense de, vakti geldiğinde silkinip bütün yüzyılların ötesinden “buradayım” diyen bir efsanedir Bedreddin. 



Kazananlar ve onların kulları kaypak kelimelerle örterler gerçeğin üstünü. Perdenin ardında olgunlaşan gerçek, saldırgan inançların tarihini uysallaştırır. Önyargılar evrilir gerçeğe doğru. Zaman, şaşmaz adaletiyle bir gün hakkı sahibine teslim eder. 


Gizlenen efsaneleşir ve efsanelerde canlanır kaybedenlerin gerçeği. Kazananların tarihi varsa, kaybedenlerin efsanesi vardır. 


Bedreddin der ki: Herkesin kendince bir onuru, bir değeri vardır.  Herkes kendi evinin, kendi vicdanının sultanıdır. Ben de halimce Bedreddinem."



*



YAZAR

Doç. Dr. Yusuf Erbay (d. 30 Ağustos 1961, Trabzon), Türk bürokrat.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 1986 yılında mezun oldu. İngiltere'de, The Victoria University of Manchester'da Avrupa Topluluğu üzerine master yaptı. Çukurova Üniversitesi Yönetim ve Organizasyon Bölümünde Doktorasını tamamladı. 2000 yılında "Yönetim Bilimi Doçenti" unvanını aldı.


Urla ve Banaz'da Kaymakam vekilliği, Karaisalı ve Korgan kaymakamlıkları, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nde Şube Müdürlüğü, Daire Başkanlığı ve Genel Müdür Yardımcılığı, Nevşehir Valiliği, TOBB Genel Sekreterliği yaptı. 2003-2008 yılları arasında Yalova Valiliği, 2008-2009 yılları arasında Merkez Valiliği yapmıştır. 2009 yılında tekrar Yalova Valiliğine atanmıştır. Bakanlar Kurulu’nca 18/8/2010 tarihinde alınan karar uyarınca merkez valiliğine atanmıştır. 2020 Yılında da emekli oldu.

Halen İstinye Üniversitesinde Prof. olarak hizmet vermektedir.


Yönetim Alanında kitapları olduğu gibi "Üç Gül Ömrü" adıyla bir şiir kitabı ve farklı bir yorumla, Bedrettin'in kendi yapıtlarından ve söyleyişlerinden yararlanarak özgün bir çalışmayla BEDRETTİN'in hayatını anlattığı "GERÇEĞİN EFSANESİ İnsan Bedrettin" adlı yapıtı da bulunmaktadır.

*


  • ÖZELLİĞİ:Bir kitap tanıtım yazısı için ilk; iki günde 100+1'i gördü.

  • SUPER POSTA: Yayınlandıktan sonraki 2 günde 100+1 ziyaretçi gördü.

  • ÇOK OKUNANLAR: 3. günde maviADA sayfalarında 112 ziyaretçi, 5 beğeni; ayrıca internet genelinde 94 ziyaretçi alarak...

121 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


1/681
bottom of page