top of page

GÜLEN YÜZ AYDIN ENGİN

Hukukçu, yazar, insan hakları ve doğa savunucusu, hep gülen yüzü ile anımsayacağımız sevgili Aydın Engin’i de kaybettik. Pandeminin, yanı başımızdaki savaş ve çatışmaların alıp götürdüğü binlerce şok ölümlerin birçoğumuzu yastan yasa taşıdığı zamanlardan çıkamıyoruz. Böyle zamanlarda geride kalanlara güç veren insanların kaybı içimizi daha da bir acıtıyor. Aydın Engin de yaşadığımız bu zor dönemde varlığı ile umuttan kopmayan insanlara ilham oluyor, güç aşılıyordu. Saygı ve özlemle anacağımız anılarının geride kalanlara yine cesaret aşılayıp güç vereceğinden hiç şüphem yok.


53 yıllık gazetecilik yaşamında Yeni Ortam, Politika, Cumhuriyet, Agos gazeteleri olmak üzere en son yazdığı T24’deki köşesinde yazdıkları doğrular, sorgulamalar, meydan okumalar değildi sadece. Tüm bunlarla birlikte mizahla ruhundan yüzüne ve hepimiz yüzüne yansıttığı gülümsemelerdi. Bu gülümsemeler muktedirleri hiçe sayan, ‘hak, eşitlik ve özgürlüklerden yanayım ve korkmuyorum’ ifadeleriydi. Öncelleri, dönemindekilerin karşılaştığı ve yarınlardaki muhalif yazın emekçilerinin de karşılaşacağı gibi insan onuruna yakışır yaşam tercihi ve tutum alışları nedeniyle sürgünleri, hapishaneleri, bin dereden baskıları yaşayacaktı susmayan gülen yazın emekçisi.


Aydın Engin gibi değerler sürgünü; bacasından şarkılar, oyunlar, romanlar, şiirler, bin bir renkten çiçekler, kelebekler ve güvercinler bırakan tel örgüsüz, çitsiz fabrikalara çevirmişlerdir, öyle de sürecektir bu hayat.

Yaşadığı her mekânda her coğrafyada tereddüt etmeden ‘Tırmık’ ladı tırmıklanması gereken ne varsa.

Ben Frankfurt’ta Şoförken kitabında ve Almanya’da Theater Ulüm’ün yıllardır sergilediği “Mehmet Taş” adlı oyunları da bir şekilde ekonomik sürgünde yaşayan milyonlarca göçmenimizin acısının ‘acıyı bal eyledik ’anlamındaki kahırları ve yalnızlıklarını kahkahalarla örten sesi, soluğu ve kucaklaşmalardır.


Selçuk Kozağaçlı'nın "Güvenlik yok, iş yok, gelecek yok, hukuk yok. 'Ama yaşamak çok kutsal.' Yaşamın kendisi değil kutsal olan. Kutsal olan adil bir yaşam. Kutsal olan onurlu bir yaşam. Kutsal olan güvenli bir yaşam…" ifadelerinin yılmaz savunucusudur halktan, eşitlikten, doğadan, barış ve adaletten yana olan yazarlar, çizerler, notalar dökenler, anıtlaştıranlar...


Aydın Engin 81 yaşında son nefesine kadar onurlu yaşamanın, hakikatin sorumluluğu ile yazmıştır, söylemiştir ve hep gülümsemiştir. Unutulmayacaklar arasında olacaktır. Bu vesileyle eşi yazar Oya Baydar ve oğlu Ekim’in acısını paylaşıyorum. Aydın Engin ‘Tırmık’ lamayı hep sürdürecektir …



54 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


1/683
bottom of page