top of page
Yazarın fotoğrafıNurten B. AKSOY

Geçmişten Günümüze Unutulmaz Dizilerle Maziye Bir Yolculuk

Nurten B. AKSOY


*

1970’li yıllar, televizyonun hayatımıza girdiği siyah-beyaz günler. Tek kanallı televizyonların başında sabırsızlıkla yayının başlamasını, özellikle de dizinin başlamasını beklediğimiz saatler.

Şimdiki gibi onlarca kanalda oynayan yüzlerce dizinin olmadığı günler ve o günlerden bu günlere tadı damağımızda, isimleri gönüllerimizde kalmış bir kaç “unutulmaz diziyi” geçmişe bir yolculuk yaparak hatırlayalım dedik…



Kaynanalar

Nuri Kantar’ı, Döndü’sü, Tijen’iyle ailemizin bir parçası olan Kaynanalar dizisi, Türkiye’de sitcom’un ilk örneklerinden biri olarak kabul edilir.

1974 yılının Mayıs ayında TRT ekranlarında yayınlanmaya başlayan dizide, Anadolu’dan Ankara’ya göç eden Nuri Kantar ve ailesinin büyük şehrin kurallarına ayak uydururken kendi geleneklerinden uzak kalmama çabası anlatılıyordu.

Tekin Akmansoy, Leman Çıdamlı, Defne Yalnız, Ege Aydan ve niceleri dizinin başrollerindeydiler.


Bizimkiler

1989-2002 yılları arasında on üç yıl kesintisiz olarak yayınlanan ve Türk televizyonculuk tarihinin en uzun süren dizilerinden olan Bizimkiler‘de; bir apartmanda oturan, yöneticisinden kapıcısına kadar yedi farklı ailenin gündelik yaşamı, birbirleriyle ilişkileri ile eksen ailenin iş ve akrabalık ilişkileri anlatılıyordu.

Hepimizden bir parça taşıyan, gündelik yaşam içindeki sıcak, gerilimli, tartışmalı olaylar komik bir biçimde anlatılırken yüzlerimizde buruk bir tebessüm kalırdı.

Horozcu Katil’i ile elimizde büyüyen küçük Ali’siyle, kapıcı Cafer’iyle, sarhoş Cemil ve karısı Sevim ile evlerimizin neşe kaynağı olurlardı her hafta.


Süper Baba

Boğaz’ın Anadolu yakasındaki en şirin semtlerinden biri olan Çengelköy’de yaşayan, üç çocuklu boşanmış bir baba Fikret Aksu’nun, nam-ı diğer Fiko’nun çocuklarıyla olan ilişkileri ve aşklarının anlatıldığı Süper Baba dizisi; 1993-1997 yılları arasında yayınlanmış, en sevilen yerli dizilerden biriydi.

Başrollerinde Şevket Altuğ, Sümer Tilmaç, Jülide Kural, Şevval Sam ve Bennu Yıldırımlar‘ın yer aldığı; müziğiyle de hafızalarımıza kazınmış; ekranların en uzun soluklu dizilerindendir.


Perihan Abla

Türkiye’de dizi kültürünü başlatan, 1988 yapımlı, Türk televizyon tarihindeki öncü dizilerden biridir.

İki kardeşine bakmak zorunda olan Perihan Abla (Perran Kutman) ve onu deliler gibi seven Şakir’i (Şevket Altuğ), ayrıca aynı mahallede yaşayan farklı insanlar arasındaki sıcak insani ilişkileri anlatan unutulmaz dizilerdendi. Dizi gösterildiği dönemde büyük ilgi görmüş ve sevilerek izlenmişti.


İkinci Bahar

Şener Şen ile Türkan Şoray gibi sinemanın usta oyuncularının yanı sıra Özkan Uğur, Güven Hokna, Tarık Pabuççuoğlu, Ozan Güven, Nurgül Yeşilçay ve daha pek çok oyuncunun rol aldığı unutulmaz dizilerdendir.

İstanbul’un en eski semtlerinden Samatya‘daki kebapçı Ali Haydar ile Hanım’ın aşkları ve ailelerinin arasında yaşanan sevinçlerin, kaygıların, umutların, umutsuzlukların, öfkelerin, acıların, mutlulukların ve sevdaların anlatıldığı; şarkısıyla da gönüllerimizde yer etmiş; 1998-2001 yıllarında oynamış bir diziydi.


Hatırla Sevgili

Başrollerinde Beren Saat, Cansel Elçin ve daha pek çok değerli sanatçının oynadığı bir dönem dizisiydi.

Siyasî görüşlerinin farklılıkları sebebiyle araları açılmış iki eski dost olan Rıza ve Şevket’in çocukları Ahmet ve Yasemin’in birbirlerine aşık olmasını ve aşklarının yaşadıkları dönemin siyasî gelişmeleriyle nasıl etkilendiğini anlatan dizide; Menderes dönemi ve 27 Mayıs darbesi ile başlayan olaylar, darbelerin insan ve toplum yaşamında açtığı yaralar gözler önüne serilmişti.

12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin de anlatıldığı bölümler sırasında sık sık dönemin yayın organlarının haberlerinden de kesitler sunan dizi, adeta bir belgesel görevi de görmüştü.


Çemberimde Gül Oya

Çağan Irmak tarafından yönetilmiş tarihsel televizyon dizisi olan Çemberimde Gül Oya; 12 Eylül 1980 öncesi Türkiye’sindeki yaşamdan kesitler sunan, farklı sosyal kesimlerden gelen üç ayrı ailenin ve siyasi görüşleri farklı olan iki genç; Yurdanur ile Mehmet’in dönemin siyasi olayları fonunda karşı konulmaz aşklarının hikayesinin anlatıldığı bir dizidir.

2004 yılında yayınlanmaya başlayan dizi, iki yıl sürmüştü. 1970’lerdeki üniversite öğrenci olaylarıyla sağ ve sol fraksiyonlara ait gençler arasındaki kavgaların da anlatıldığı dizide Özge Özberk, Mehmet Ali Nuroğlu, Melisa Sözen ve Işıl Yücesoy başrollerde oynamıştı.


Yedi Tepe İstanbul

İş adamı kocası iflas edip intihar edince iyi eğitimli kızı ile alışık olmadıkları, orta halli bir mahalleye taşınmak zorunda kalan Olcay’ın, eski tarz sıcak ilişkileri kaybetmemiş bir mahallede alışmaya çalıştıkları yeni yaşamları anlatılır Yedi Tepe İstanbul dizisinde.

Emre Kınay‘ın canlandırdığı işsiz Yusuf karakterinin yazmayı denediği, mahallenin romanı ile paralel olarak mahalledeki zengin çeşitlilikteki karakterlerin başından geçen olaylar; Uğur Polat, Zuhal Olcay, Meral Okay, Özgü Namal gibi pek çok ünlü sanatçı tarafından canlandırılmıştı.


Ekmek Teknesi

İstanbul’un en sevimli semtlerinden Kuzguncuk‘ta geçen, başrollerinde Savaş Dinçel, Hasan Kaçan, Kadir Çöpdemir, Şermin Hürmeriç ve Peker Açıkalın gibi isimlerin yer aldığı, 2002 – 2005 yılları arasında yayınlanan dizide; orta direk Türk aile yapısı ve aralarındaki sıcak ilişki anlatılmıştı.

Oynadığı dönemde çok sevilen dizi özellikle, Türk dilinin kullanımına özeni, unutulmaya yüz tutmuş deyim ve atasözlerinin bol bol kullanılması ve bir de Heredot Cevdet‘i ile dikkatleri çekmişti.


Yedi Numara

Birbirlerine hiç benzemeyen, hayat tarzları tamamen farklı dört şehirli kızla; köylerinden okumak için İstanbul’a gelen iki genç ve işsiz arkadaşlarının 7 numaralı bir evde yaşamalarının anlatıldığı 2000-2003 yılları arasında TRT’de yayınlanan, yıllarca da tekrarı verilen komedi dizisidir.

Sosyal ve kültürel yönden tamamen farklı gençlerin ve ev sahipleri bakkal Vahit ile eşi Zeliha’nın temeli sevgiye dayanan ilişkilerinin yanı sıra yaşadıkları güçlükler de dizide çok güzel yansıtılmıştı.


Asmalı Konak

Kapadokya’nın gelişmiş, aynı zamanda da geleneklerine bağlı köklü bir ailesinin varisi olan Seymen ile New York’ta sanat eğitimi almış, İstanbullu bürokrat bir ailenin kızı Bahar’ın aşklarının anlatıldığı dizi 2002-2003 yılları arasında oynamıştı.

Kapadokya’daki Asmalı Konak denilen muhteşem bir evde yaşayan ailenin ilişkilerinin anlatıldığı dizide başrollerde Özcan Deniz ve Nurgül Yeşilçay vardı.


Şehnaz Tango

Başrollerini Perran Kutman ve Erdal Özyağcılar‘ın paylaştığı, 1994’te “Sevgi ve Aşkın Dansı” sloganıyla yayına giren dizide; ayakları yere basan, ciddi bir kadın olan Şehnaz ile onun bulutlarda dolaşan “Tango” lakaplı eski kocası Muhsin arasında yaşanan bazen komik, bazen de hüzünlü aşk öyküsü anlatılıyordu.

Başta 13 bölüm olarak çekilmesi planlanan dizi, yediden yetmişe ülkenin her yerinde büyük yankı uyandırınca dört sezon sürmüştü. Türk kadınını çok iyi anlatan Şehnaz Tango dizisi, her insanın kendinden bir şeyler bulduğu tüm zamanların en iyi yerli dizileri arasında yerini almıştı.


Koçum Benim

Türkiye’de gençlik dizisi denince akla ilk gelen dizilerden olan Koçum Benim dizisi, 2002’de TRT’de yayın hayatına başlamış ve 3 sezon yayınlanmıştı. Tarık Akan gibi bir usta oyuncunun başrolde oynadığı Koçum Benim‘de; Zihni Göktay gibi efsane isimler ve Ebru Cündübeyoğlu gibi dönemimin beğenilen yıldızları yanında pek çok genç oyuncu da rol almıştı.

Koçum Benim dizisi, 70’li yılların efsane dizisi Beyaz Gölge‘nin yerli versiyonuydu. Beyaz Gölge‘den birebir alıntıların olduğu dizi, Türkiye’de Efes’in Koraç kupasını kazanıp bir dönemi açtığı ülke basketboluna da dikkatleri çeken bir yapımdı.


Bizim Evin Halleri

Tam 1680 bölümüyle, Türk televizyon tarihine en uzun süren dizi olarak damgasını vuran Bizim Evin Halleri‘nde kalabalık bir Türk ailesinin ilişkileri konu edinilmişti. 2000 yılının başında TRT’de yayın hayatına başlayan dizi hafta içi her gün on beş dakikalık bölümler halinde yayınlanıyordu.

Daha sonraları akşam kuşağında yayınlanan dizide; eşi vefat etmiş, ailesini bir arada tutmaya çalışan bir ev hanımı olan Nemide ile kızları Kısmet ve İsmet, görümcesi Fincan Hala ve diğer yakınlarının sıcacık ilişkileri anlatılmaktaydı.


Tatlı Hayat

Başrollerinde Türkan Şoray ve Haluk Bilginer‘in oynadığı, 2001 yapımı komedi dizisinde; bir gecekonduda yaşarken kuru temizleme işiyle hayli para kazanıp zengin olan İhsan ile Sevinç’in bu yeni hayata uyum süreci komik olaylarla anlatılıyordu.


En Son Babalar Duyar

Biri evli, üç kızı ve bir oğlu olan anne ile babanın neşeli ve telaşlı yaşamları ile komşuları ve akrabalarıyla olan ilişkilerinin anlatıldığı dizi; 2002’de yayına başlayan, durum komedisi türünde bir yapımdı. Ayşegül Atik, Ali Erkazan, Levent Ülgen, Hatice Aslan, Ali Sunal ve daha pek çok oyuncunun rol aldığı dizi 2007 yılında sona ermişti.


Sıcak Saatler

1997 yılında yayınlanmaya başlayan Sıcak Saatler‘de; zorlu ve esrarengiz maceraların içine girmekten geri durmayan Sedat Yalçın, gözü pek bir televizyon gazetecisidir. Buket Hazal ise Sedat Yalçın’ın ekibine yeni katılanlardan biridir.

Önce sürtüşmelerle başlayan arkadaşlıkları, bu ilişkinin farklı boyutlara kayması ile devam eder. Remzi Baba, Cehennem Cevdet, Rıfat Hazal, Komiser Doğan, gazeteci Coşkun ve Ayşe ile diğer karakterler ise bu maceranın içindeki diğer karakterlerdi.

Üç sezon süren dizi, 67. bölümde, sonu seyirciye bırakılarak bitirilmiş; ancak dizinin bitmesinden bir sene sonra, Sedat ve Buket’i evlendirmek için bir 13 bölüm daha çekilmişti.


“Aynı gün, aynı hastanede dünyaya gelen iki bebek, yatak sayısının azlığından dolayı yan yana yatırılırlar. Ailelerinin “doğar doğmaz birbirlerini buldular” sözü üzerine beşik kertmesi yapılan bebekler, isimlerini de efsane aşıklar Leylâ ve Mecnun’dan alırlar” diye başlayan konusuyla, TRT 1 kanalında üç dönem oynayan; İsmail Abisiyle, Bakkal Erdal’ıyla, Yavuz hırsızıyla ve onların unutulmaz esprileriyle gönüllerde yer eden, absürt komedi türünün en güzel örneklerindendi.

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


1/706
bottom of page