top of page
Yazarın fotoğrafıŞenol YAZICI

Cemal SÜREYA

Güncelleme tarihi: 9 Oca

ve

BİR ŞAİR BAHÇIVANI

Zühal TEKKANAT

Cemal SÜREYA / 1970/ Zühal TEKKANAT

Aşk Bazen Şiiri Yaratır

Bazen de Şairi...

/


" Aşklar da bakım istiyor öğrenemedim gitti "

diyen şair o.


Kolay anlaşılır Garip geleneğini reddeden, imge zengini İkinci Yeni geleneğini başlatanların arasında yer alan, bunu en iyi özümseyen ve en güzel örnekleri veren şair CEMAL SÜREYA...


Aziz Nesin “Jean Paul Sartre ve Cemal Süreya dünyanın en küçük devletleri; ikisinde de bir devlet olabilecek kadar birikim var," dermiş.


Bu övgüye hakkıyla uyacak edebiyat adamlarımızdan biri. Vadideki Zambak, Lenin’den Emperyalizm, Küçük Prens… gibi çevirileri dahil altmışı geçkin kitaba, dar olanaklarıyla Papirüs dergisine de yıllarca imza atmış, ellili yıllarda dil bilen Mülkiyeli bir şair.


9 Ocak 1990'da aramızdan ayrıldı.

Hafızası bu denli zayıf bir toplumda, eğer ki siyaset dayatmıyorsa, unutmaya yetecek bir süredir bu. Ama Cemal Süreya birçok günümüz şairinden daha sahici yaşıyor. Ardı ardına basılan kitaplarıyla, her yıl yapılan anma etkinlikleriyle, adına kurulmuş derneğiyle, güncellenen Papirüs dergisiyle, daha bir duyulur şiiriyle Cemal Süreya asıl şimdi var.


Arkadaşları, eşi dostu, okuru, şiirden anlayanı unutmadı kuşkusuz…


Ne var ki, Nazım HİKMET, Necip FAZIL gibi birkaç kişiyi saymazsak çok örneğini görmediğimiz bu vefanın kaynağı başka. Öze baktığınızda bunun ardında tek kişi var. Hepsini harekete geçiren, Cemal Süreya’yı bir görev gibi almış günümüze taşıyan, şiirine hakkını teslim ettiren bir hanım: Zühal Tekkanat.

Süreya’nın eşi, onun taktığı şiir adıyla Elif SORGUN. Bu ülkede doğmak talihini yaşayan her yazan çizenin, Tanrım hiç olmasa bana böyle bir aşk ver…diyeceği, bitmeyen bir sevdanın yaşayan vefalı bakıcısı…


Şiir de şanslıymış, CEMAL SÜREYA da…


Bazen Aşk ŞİİRİ, bazen Aşk ŞAİRİ yaratır.


MaviADA’yla İkinci Yeni’ye, Cemal Süreya’ya ve kuşkusuz fonda yer alacak ulusal yazına bakmayı düşündüğümde, yirmi bir yıl önce içinden çıktığım bir deprem enkazının ortasında başlayan dostluğumuzla övündüğüm bu değerbilir İstanbul hanımefendisine, ilerleyen yaşına, bozulan sağlığına karşın aydınlık bir zekâ ve bitmez bir dirençle sergilediği olağanüstü mücadeleye, başardıklarına dikkat çekmek, bir farkındalık yaratmaktı amacım.


Çalışmamıza SÜREYA’nın ve TEKKANAT’ın arkadaşlarının yanında deneyimli kalemlerin gösterdiği ilgi doğru seçimimizin kanıtıydı.


Emek verenlere, desteğini esirgemeyen ve dergimize İstanbul temsilcisi olarak da katılıp bizi onurlandıran Zühal TEKKANAT’a da teşekkür ediyoruz.

*


Şenol Yazıcı

*

Bahar, 2012, maviADA

*



 

Şimdi Zuhal Tekkanat da yok, 27 Ekim 2019'da aramızdan ayrıldı;

Cemal Süreya tümden öksüz kaldı.


Yerleri aydınlık olsun.

*



*maviADA'da yayımlanmış

Cemal SÜREYA dosyasına göz atmak isterseniz resme TIKLAYIN



126 görüntüleme3 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

3 comentários


Nurdan Aladağ
Nurdan Aladağ
09 de jan. de 2021

Işıklarda uyusunlar.

Curtir

Semihat KARADAĞLI
Semihat KARADAĞLI
09 de jan. de 2021

“Şiir anayasaya aykırıdır”

Tabiat ahlakı kovuyor. Nerde bir ahlak türemişse, orda tabiatla ahlak çatışma halinde. Sanatı doğuran mutlaka bu çatışmadır demiyoruz. Ama sanatı besleyen bu çatışmadır diyoruz. Tabiat sanatla kurulu düzene baş kaldırıyor. İtiyor onu. Hafife alıyor. Bozuyor.

Ağuluyor. Sanatlar içinde bu özelliği en çak taşıyan da şiir sanatıdır. O kadar ki bu konuda birçok sanatların genel meselelerini şiir üstünde tartışmak yersiz olmaz. Çünkü Novalis’in bir sözünü uygulayarak diyelim; her sanat şiire dayanır, hatta şiir bile…

“Şiir alışkanlıklara karşı bir yaylım ateştir.” Bu yaylım ateş şiirin konusunda olduğu kadar diyalektiğindedir. Hatta daha çok diyalektiğindedir. Ama ahlaka karşı koyuş şiirin amacı değil. Belki fonksiyonu. Bu iki kavramı birbirine karıştırmamak gerekir. Şiirin çıkış noktasında yapıcılık da yakıcılık da yoktur. Bir noktadan sonra…

Curtir

Semihat KARADAĞLI
Semihat KARADAĞLI
09 de jan. de 2021

Mavi Ada'ya bu güzel çalışmalar için teşekkürler.

Curtir
1/706
bottom of page