top of page
Yazarın fotoğrafımaviADA

Bir Anadolu Lezzeti; TARHANA ÇORBASI




Tarhana Çorbası

  • 3 yemek kaşığı ev tarhanası

  • 1 yemek kaşığı nane

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 1 yemek kaşığı salça

  • 6 su bardağı su

  • Kırmızı pul biber, sarımsak

  • Karabiber

  • Tuz


UYGULAMASI

1.Tenceremizin içerisine sıvı yağ, nane, salça ekleyip biraz karıştırarak kavuruyoruz. Dilerseniz tereyağı da kullanabilirsiniz.

2. Tarhanayı koyup soğuk suyu yavaş yavaş ekleyip çırpıcı ile karıştırabilirsiniz, ateş de kısık olunca topaklanma ihtimali azalır. (Su yerine et veya tavuk suyu da kullanılabilinir)

2. Suyu yavaş yavaş ilave ediyoruz ve devamlı kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Topaklanmaması için tel çırpıcı ile karıştırabilirsiniz.

3. Kaynadıktan sonra, nane, sarımsak ya da baharatlar ekleyip 5 dk daha bekleyip ocaktan alıyoruz, tarhana çorbamızı…

Afiyet olsun.


HİKAYESİ

Tarhana için türlü rivayeteler vardır. Biz birkaçını aktaralım.

Tarhana, geçmişi Orta Asya’ya kadar uzanan, tarihin o zamanlarından günümüze kadar olan süreçte özellikle de hastalıklarda şifa niyetine kullanılan bir besindir.


Tarhana, 16. yy başında Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han döneminde Mısır seferi öncesi ortaya çıkmıştır. O zamanlar Mısır’ın fethi için uzun bir yolculuğa çıkarılacaktır ve gıda ihtiyacının karşılanması için taşınma açısından hafif gıdalara ihtiyaç vardır. Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun uzun uğraşlar sonucu ana maddesi buğday ve yoğurttan hem dayanıklı hem de hafif olan tarhanayı yapmıştır.

O zamandan günümüze de tarhana geleneksel Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olmuştur.


Dilden dile dolaşan efsanelere göre padişah bir gün fakir bir aileyi ziyaret eder. Evin hanımı da padişaha mahcup olmamak adına evde olan malzemelerle bir çorba pişirir ve padişaha ikram eder. Çorbayı çok beğenen padişah çorbanın ismini sorduğunda ise evin hanımı kıt malzemeleri ile yaptığı çorba için ‘’dar hane çorbası’’ der. "Dar hane çorbası" olarak da bilinen tarhana o zamanlardan bu zamana bugünkü bilinen ismini almıştır.

 

Tarhananın Türkiye'deki Önemi


Türkiye mutfak çeşitliliği ve lezzeti açısından dünyadaki en önemli mutfaklardan biridir. Ülkemizin kültürüne özgü birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de tarhanadır. Besin değeri en yüksek gıdalardan biri olan tarhana, kalsiyum, demir, magnezyum gibi mineraller içermektedir. Hem sağlık hem kendine özgü lezzet açısından Türkiye’de sıklıkla tüketilen tarhana, özellikle Maraş ve Uşak illerimizde olmak üzere sürdürülebilirliğinin sağlanması için iki coğrafi ödülü almıştır.


Tarhananın Türkiye’de 50’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Maraş tarhanası, Ege tarhanası, top tarhana, Trakya tarhanası, Kastamonu tarhanası, Uşak tarhanası, Sivas tarhanası, Beyşehir tarhanası, göçmen, göce, sür, üzüm tarhanası, şalgamlı tarhana, kıymalı tarhana ve pancarlı tarhana gibi isimlerle bilinen tarhana çeşitleri vardır.


Hemen hemen her bölgeye hatta her ile özgü tarhana çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler içinde en çok bilineni ve tadıyla Türkiye’de farklı yer kaplayanı Uşak tarhanasıdır. Uşak’ın Eşme ilçesinde tarhana önemli bir yer kaplamaktadır. Yaz mevsiminde bolca tarhana yapılır ve özellikle kış geldiğinde tüketilir. Bu tarhana çeşidi eşme tarhanası olarak bilinmektedir. 


Tarhana Bozulur mu?


Tarhana içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller bakımından sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı gibi hastalıklar için şifa yerine geçmektedir. Yaz aylarından yapılması tercih edilmekle birlikte muhafaza edilmesi açısından serin ortama ihtiyacı vardır. Bu sebeple kışın tarhananın sağlıklı bir şekilde saklanması daha kolaydır. Yaz aylarında ise serin yerlerde tutulması tarhananın bozulmaması açısından önemlidir.



Etiketler:

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


1/706
bottom of page