top of page
1/2

AŞ'EVİNDEN KAYMAKLI HELVA

Nurten B. AKSOY

*

Dergimizde Aş'evi başlığı altında yemek tarifleri yazmaya başlandığında "ne yazsam acaba?" diye düşünürken, aklıma yıllar öncesinin Antalya günleri ve orada arkadaşlarım, eşim, dostum tarafından çok beğenilen bir helva tarifi geldi...

KAYMAKLI HELVA

Günümüzde pek çoğumuzun kullandığı kutu sütleri pek kaymak tutmuyor, ama çocuklarının sağlığını düşünen anneler hala mandıralardan getirilen günlük sütleri bulabilir ve kaymaklarını biriktirip, kullanabilirler. Çok yerini tutmasa da marketlerde satılan kutulu kaymaklarla da bu helvayı yapabilirsiniz.


Malzemeler:


*Bir ölçü kaymak

*Bir ölçü un

*Bir ölçü şeker

*Bir ölçü su

*3/4 ölçü iri kıyılmış ceviz

(ölçü olarak bir su bardağı veya orta boy kase kullanabilirsiniz)


Yapılışı:


1-Orta boy, yayvan bir teflon tencere veya tavaya kaymağı koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtuyoruz. Kaymak iyice eriyip biraz kaynamaya başlayınca unu ekliyoruz. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak unu 30-45 dakika, rengi koyu kahverengi oluncaya  kadar kavuruyoruz.


2-Kavrulan unun üzerine kıyılmış cevizleri ilave ederek birkaç kez daha karıştırıyoruz.


3-Bu arada, toz şeker ve suyu küçük bir kaseye koyup şeker eriyene kadar iyice karıştırıyoruz.


4-Şekerli suyu iyice kavrulan unun üzerine aktarıp, ateşi kıstıktan sonra (etrafa sıçramaması için) hızlıca karıştırıyoruz. Bu işlemi yapınca helva koyu bir kıvam alıyor. Yine karıştırmaya devam ediyoruz. Helva suyunu 2-3 dakika içinde çekecektir. Hemen ocaktan alıp, son bir kez karıştırdıktan sonra üzerine bir kağıt havlu veya peçete koyarak kapağını kapıyor ve helvayı bir müddet demlenmeye bırakıyoruz.


5-Helvamıza ister yemek kaşığıyla şekil veriyor, istersek bir servis tabağına yerleştiriyoruz. Ilık haldeyken servis yapıyoruz. Afiyet olsun…


56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


1/681
bottom of page