top of page
Ömer YERLİKAYA

"Arayış" ve Taştan ÇIRALAR



Ömer YERLİKAYA

*

ARAYIŞ

Roman

Taştan ÇIRALAR

245 S. Dorion Yayınları, Ekim 2023

*

Efendim Serhad Artvin Gazetemizin bu hafta ki konuğu hemşerimiz şair, yazar Taştan Çıralar. 1945 yılında Ardanuç Sakarya köyünde dünyaya geldi. Artvin öğretmen okulunu 1964 yılında bitirdi. Öğretmenliğe başladı. Hod’da on yıl öğretmenlik yaptı. Bursa’ya gitti, mesleğini orada sürdürdü. Emekli oldu ve bu şehre yerleşti. İki oğlu bir kızı var. Taştan Çıraların Sevde Can Kat, Suskun Fırtına, Ağlar Gördüm Maviyi, Ömürden Bir Sayfa, Cilavuz’dan Mektup Var, Yaşam Nereye Çıkar, Yaşayan Düşler gibi isimli eserleri var, Pek çok şiiri çeşitli dergi ve antolojide yayımlandı.


Yazarın Arayış isimli romanı Ekim 2023 yılında Dorlion yayınlarından çıktı.

İki yüz kırk beş sayfa hacimli, baskısı, kalitesi ve kapak tasarımıyla harika bir görünümü var. Arayış isimli romanı okudum, inceledim, notlar aldım ve sizler için yorumluyorum.

Yazar Taştan Çıralar için ilk söz; Edebiyat dünyasına katkı sunan önemli bir yazar, usta bir isim. Entelektüel birikimi, donatısı, evrensel görüşü, duyarlı kişiliği, öz güveni ve özellikle dili kullanma becerisiyle okuru sarsan bir isim. Arayış, benim başucu kitaplarımdan birisi oldu.


Yazar Taştan Çıralar, romanına akraba olan iki genci ana karakter olarak alıyor.

Biri sürekli okuma hayalleri kurarken, ideallerini, tutkularını, geleceğini eğitimin ışığı altında biçimlendirmeye çalışıyor, diğeri giderek okuldan uzaklaşıyor ve kendini hayatın rüzgarına bırakıyor. Bursa’ya gidiyor, küçük referansla işe başlıyor, giderek kendini geliştirip şans faktörünün de yardımıyla önemli bir iş insanı oluyor. Genel manada bu ikilem romanın ana konusunu oluşturuyor.


Asıl ilginç olanı yazar, bir yanda eğitimin bireye ve topluma sunduğu referansı, diğer yanda zengin birinin hayata bakışını, toplum değer yargısını göz önünde tutarak iki farklı durumu aynı potada eritme ustalığında gösteriyor.


Yazar Çıralar, anlatı nesnesi olarak kendine somut kavramları seçiyor.

Geçmiş, şimdi ve geniş zamanın ele alındığı iki ana karakterin dışında pek çok önemli karakterin de üzerinde metaforlar estiriyor. Esasen yaşanmış bir olaya roman gözüyle bakıp, kurgusal zenginliği ve özellikle doğa tasvirleri insanı büyülüyor. Duru bir anlatım, yalınlık, küçük bir hikâyeden başlayıp, giderek koca bir romana dönüşen çıkışlar; doyumsuz ve sevimli bir köyde gezinmeye başlar ve birden büyük bir şehrin engin derinliğinde kabarıp, coşar.


Yazar engin bilincin içinde kırılan duygu ve düşüncelerle sürdürür anlatısını. Bölümlerde geri dönüşler yaparak okuru, köy havasının berraklığında soluklandırır, bununla yetinmez bu kez okuru büyük kentlerin derinliğinde, karmaşasında baş döndüren bir hızla dolandırır. İş dünyasıyla eğitim dünyasının haritasını çıkarıp, akışkan bir dil ve çarpıcı bir kurguyla okurun önüne sermekten de geri durmaz.


Karakter tahlili, objektif yansıma, diyalektiklerin sokak ağzından arındırılması, insanı saran heyecan, yaşam realitesiyle dolu bir anlatımla süzülüyor. Anadolu da ki yaşamı olağanüstü bir yetkinlikle anlatım tekniği, yazarın özgün yanı, sosyal düşünce zenginliği ve engin dünya görüşüyle birleştiren sunumu bir eleştirmen için çok önemli. Kurgu, olayların akışı, simetri, yer, mekân ve zaman kavramı ciddi bir roman tertibiyle kusursuz örtüşüyor. Olaylar işlenirken yan cümlelerde yazar Taştan Çıralar, edebiyat dünyasının öfkesiyle haykırıyor. Bu haykırış bir rüzgârın uğultusuna dönüşüyor. Hey hat! Birileri dur demeli! Öfkeli yazar sakinleşiyor ama temposunu hiç düşürmeden sonu olmayan anlatıya, esin dolu, tutkulu, kararlı ve coşkun adımlarla yürüyor.


Taştan Çıralar okuru büyülüyor ve beni derinden etkiliyor. Okuduğum en güzel romanlardan birisi. Bölümler arası geçişler kusursuzluğun ötesinde bir roman nasıl yazılmalı suallerine de yetkin cevaplar veriyor.


Serhad Artvin Gazetesi olarak yazar Taştan Çıraları bu güzel eserinden dolayı alkışlıyoruz, ailesi ve tüm sevdikleriyle birlikte mutlu yaşamlar diliyoruz.

 Sevgiyle kalın.

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


1/706
bottom of page