top of page
Yazarın fotoğrafıNurten B. AKSOY

Aramızdan Bir Kimse

Güncelleme tarihi: 24 Nis

Nurten B. AKSOY

*


Müzisyen Emir AKSOY'la TANIŞMA

Bugünkü konuğumuz geçtiğimiz günlerde ilk şarkısı dijital ortamlardaki resmi müzik kanallarında yayınlanan Emir AKSOY.


1988 doğumlu olan Emir Aksoy, Boğaziçi Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi okudu. Antalya’da yaşıyor. Farklı bir alanda eğitim görse ve çalışsa da yoğun bir ilgiyle müzikle uğraşıyor, gitar çalıyor, konserler veriyor, İnternet'ten yayınlanan konuklu video programları yapıyor...


Sevgili Emir Aksoy, bizler sizi sosyal medyada yayınladığınız bestelerinizden, söylediğiniz şarkılardan ve çeşitli mekanlarda verdiğiniz konserlerden tanıyoruz. Bize öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?


Merhabalar, 1988 yılında Antalya’da doğdum, üniversiteye kadar da orada büyüdüm, okudum ve yaşadım. Boğaziçi Üniversitesinde okumaya başladığım 2005’ten 2017 yılına kadar da İstanbul’da yaşadım.


Peki, müziğe başlayalı kaç yıl oldu, gitar dışında çaldığınız bir enstürman var mı?


20 yıl olmuş gitar çalmaya başlayalı, bunun son 14-15 senesinde kendi müziğimi üretmeye gayret ettim. Başına geçtiğim enstrümanlardan basit sesler çıkartabilsem de gitar dışında “çalabiliyorum” dediğim bir enstrüman henüz yok. Gitarı da şarkılarımı üretecek kadar, yani derdimi anlatacak kadar çalıyorum zaten.


Müziğe ilgi duymanızdaki etkenler nelerdi?


Daima müzik dinlenen bir evde büyüdüm, annem ve babam müziğe gönülden bağlı insanlardı. Üstelik, Türkçe müziğin en kalitelilerinin ana akım olduğu yıllarda büyümenin avantajını yaşıyoruz tüm bir nesilce.


Şarkılarınızı yazarken ve bestelerken neler düşünüyor, nelerden etkileniyorsunuz, sadece kendi yazdığınız sözleri mi besteliyorsunuz?


Feyz aldığım, daha doğrusu dinlemekten keyif aldığım çok fazla isim var; Sezen Aksu ve tüm öğrencileri örneğin… Ayrıca, alternatif müzik sahnesinde de birbirinden muhteşem ve ilham verici insanlar var. Hal böyle olunca kendi şarkılarım kadar çalmaktan keyif aldığım onlarca muhteşem şarkı var tabii. Aslında konusu ne olursa olsun güzel yazılmış sözler beni motive ediyor. Bazen başka dostlarımın şiirlerini veya yazdıklarını, bazen de kendi sözlerimi besteliyorum, böylece konular da tek tip olmuyor.


Sanırım okul yıllarında birlikte müzik yaptığınız arkadaşlarınız oldu, onlarla çalışmalarınızı halen sürdürüyor musunuz?


Aslında senelerce Emir Bey adı altında kalabalık ve değişime açık bir kadroyla müzik yaptım ve bundan da çok keyif aldım, ancak birlikte müzik yaptığım dostların yoğun olması ve bir araya gelemememiz sonucunda, tek başıma şarkılarımı çalmaya devam ediyorum bir süredir. Oturma odamda provamı yapıp konsere hazırlanabiliyorum yani!


Şu ana kadar kaç şarkı bestelediniz, bunların içinde sizce özel yeri olan şarkınız var mı?


Şarkı formatında diyebileceğim 14-15 kadar bestem var, bunların iki tanesinin içime sinecek kalitede, yaklaşık yarısının da o ya da bu şekilde kayıtları var. Bir albümlük iş birikti yani.


Peki resmi olarak dijital ortamda yayınlanan ilk şarkınız TANIŞMA'yı bize biraz anlatır mısınız?


Tanışma'nın sözleri sevgili Levent Sevi'nin on yıldan da evvel yazdığı aynı isimli güzel şiirinden. Şiiri gibi bestem de on yaşının üzerinde. Bu on yılda bu şarkıyı müzisyen arkadaşım Emre Malikler ile ilki 2009, ikincisi 2013'te olmak üzere kaydedip önce Myspace, sonra da Soundcloud üzerinden kendimce paylaşmıştım. Geçen yıl Emre'nin kapısını bir kez daha çaldım "Şu benim sandıktakilerin üzerinden geçsek, parça parça onları işleyip dağıtım kanallarından resmi olarak yayımlasam" dedim. Araya salgın girdi, bekleyelim dedik, sonra bu sürecin bekleyerek geçmediğini öğrendik ve planları biraz daha basitleştirip yola koyulmaya karar verdik. Tanışma Emre ile bu yıl yeniden kaydettiğimiz ve resmi olarak yayımlanan iki eserimin ilki. İkincisi de önümüzdeki ay gelecek.


Çok kaliteli ve saygın bir üniversitede çok iyi bir eğitim aldığınızı biliyoruz, peki bu eğitimin ışığında bize gelecekle ilgili düşüncelerinizi kısaca anlatır mısınız?


Son aylarda yaşananları büyük öfke ve üzüntüyle izlediğim okuluma ve okulumun bana kazandırdığı her şeye (arkadaşlarım, hocalarım, vizyonum…) müteşekkirim. Köklü kurumların en benzersiz yanı da size eğitim dışında bir kültür aktarmaları. Sürekli artan bir karanlığın içindeyiz hep beraber. Üstelik bu karanlık sanılanın aksine, olana alternatif üreten bir karanlık da değil, olanı yok edip sonrasını planlamayan bir karanlık. Aynı sebepten de sürdürülebilir olmayan yani hiçbir şekilde geleceği olmayan ve bunun farkında olarak delirmiş bir karanlık. Yaşadığımızdan daha da kötü günler göreceğimize ne yazık ki eminim, ama oluşacak enkazı temizleyip olması gerekeni inşa etmek de hepimizin görevi…


Peki, sadece müzik yaparak bizim toplumumuzda karnınızı doyurabilir misiniz?


Ben doyurmaya gayret etmiyorum, bir işe para karışınca onun dokunulmazlığı da azalıyor çünkü... Ancak yaşadığımız şu pandemi dönemini saymazsak az da olsa doyurabilenleri görüyordum çevremde ve mutlu oluyordum. Ama ne yazık ki şu günlerde müzisyenler çok zor günler yaşıyor.


Müzik dışındaki yaşamınızda nelerle uğraşıyorsunuz?


Bugüne kadar profesyonel anlamda yazı yazma, içerik üretme, proje geliştirme, dijital pazarlama ve iletişim tasarlama gibi birbiriyle bir şekilde ilişkili pek çok alanda çalıştım. Bunların içinde popüler bir dijital mecranın genel yayın yönetmenliğini yapmak da vardı, yeni kurulmuş bir şirketin pazarlamasını yönetmek de. İş hayatının yanı sıra on seneden fazla zamandır kişisel yazılarımı yazdığım Gözümün Seyir Defteri adlı bir bloğum var. Ayrıca 2019'da hayata geçirdiğim karsimuzik.com ve Karşı Müzik'in sosyal medya hesaplarında alternatif sahnemizin güncel üretimlerini paylaşıp arşivliyorum. Yine 2015'ten bu yana beehy.pe adlı uluslararası bir müzik bloğuna Türkiye’deki alternatif müziklere dair yazılar yazıyorum. Salgın döneminde bol bol okumaya gayret ettim. Bisiklete binmek ve yeni edindiğim piyanoda ilerlemeye çalışmak da şu anki diğer uğraşlarım.


Yaşamınızda müzik olmasaydı sizce onun yerini ne alırdı?


Daha çok yazı yazardım kesinlikle ya da daha çok fotoğraf çekerdim. Aslında müziğin yanı sıra bu ikisini de yapıyorum ama müzik, hayatımda hiyerarşik olarak hepsinin üstünde yer alıyor.


Müzik yaparken batıl inançlarınız, uğurlu olduğuna inandığınız eşyalar ya da objeleriniz var mı?


Sanırım yok, sadece giydiklerime dikkat ederim. “Sahne ciddi iştir” gibi bir cümle oturmuş kafama vaktiyle, çıkmıyor. İyi ki de çıkmıyor…


Müzik yaşamınız boyunca sizi en çok etkileyen müzisyen veya müzik gruplarını söyler misiniz?


Sezen Aksu, Mazhar Alanson, Ceyl’an Ertem, King Crimson, Emir Yargın…


Bu güzel söyleşi için size teşekkür ediyor ve tüm yaşamınızda başarılar ve mutluluklar diliyoruz…


Ben de sizlere teşekkür eder Mavi ADA dergisine yayın hayatında başarılar dilerim…

105 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

2件のコメント


Nurten B. AKSOY
Nurten B. AKSOY
2021年6月19日

maviADA güzel yorumunuz için Emir Aksoy ve ben çok teşekkür ederiz...🍀

いいね!

maviADA
maviADA
2021年6月18日

Çok hoş, yumuşak bir yorum, Tebrikler...

Nurten B. Aksoy sizi de ayrı kutlarız... Uzmanlıkların kaleler haline getirildiği günümüzde çok yönlü çocuklar yetiştirmeyi başarmak kolay iş değil.

いいね!
1/706
bottom of page