top of page
Yazarın fotoğrafımaviADA

Altın Koza Film Festivali Ardından




Bu duyuru BURADAN alıntıdır.

*

31. Adana Altın Koza Film Festivali nihayet bitti. Festival boyunca coşku ve tartışmalar eksik olmadı ve yoğun bir hafta geride kaldı. Yarışma filmlerinin içeriği ve genel sinema anlayışlarını bir tarafa bırakırsak, katılımın oldukça yoğun olduğu, Türkiye'de yapılıp da sinemaya bu kadar ilgi duyulan başka bir festival yoktur. Sinemaya duyulan bu ilginin festivalin kendisi kadar değerli.

Festival üzerine, belkide en çok konuşulacak konuların başında yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın ödül töreninde yapmış olduğu konuşma olduğu söylenebilir. Juri başkanlığını da üstlenen Ceylan konuşmasında Yılmaz Güney'e dikkat çekerek, Güney'in Türkiye ve dünya sinemasındaki önemi üzerinde durdu. Konuşmasının başında; “15 yıl önce de Yılmaz Güney Ödülü vermiştim, o zaman da bunu söylemiştim. Ben Adana’da bir Yılmaz Güney müzesi olmamasına şaşırıyorum. Adana kebap çok güzel, lokantalar çok güzel ama kültür de yaratmak gerekiyor."

Yine konuşması içerisinde önemli gördüğümüz eleştirilerin olması, uzun yıllardır önemsenmeyen bu konunun Nuri Bilge Ceylan tarafından dile getirmesi önemliydi.





Yılmaz Güney müzesinin oluşturulması için bizimde çaba gösterdiğimiz bir dönemde konunun bu şekilde gündeme gelmesi olumlu bir gelişme, ayrıca Yılmaz Güney'e yönelik, son zamanlarda tekrarlanan saldırılar karşısında Ceylan'ın Yılmaz Güney’i sahiplenmesi, onun bu konudaki duyarlılığını önemli kılıyor.







Konuşmasının devamında;

"Yılmaz Güney tabii çok benim sevdiğim birisi. Bunu defalarca söylemişimdir çeşitli yerlerde. Kendisinden, sinemasından çok etkilendiğim, çok şey öğrendim sinemasından...Sadece beni değil Türk sinemasında bir sürü insan ve dünya sinemasında da çok önemli yönetmenleri etkilemiş, heveslendirmiş değişik bir isim. Sadece sineması değil; kişiliği, karakteri, eksileri, artıları, belki yanlışları, doğrularıyla efsane bir insan. Ben onun kişiliğinden de, o tuhaflıklarında da belki çok şey öğrendim insan doğası hakkında. Onunla ilgili yazılmış her şeyi hemen hemen okumuşumdur."


Konuşmasının ardından "Yılmaz Güney Ödülünü" "Gecenin Kıyısı" filmi ile Türker Süer'e taktim etti.Gecenin diğer önemli ödülü olan "En İyi Film Ödülü" ise kendisi de Siverekli olan ve Siverek'te çekimlerini yaptığı "Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri" filmiyle Murat Fıratoğlu aldı. Fıratoğlu bu ödülü "Gülten Akın, Yaşar Kemal, Ahmet Arif, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Yılmaz Güney'e adıyorum." Diyerek ödülünü aldı.










Basın sponsoru olduğumuz festivale, festival haftası boyunca Güney Dergisi sinema özel sayısı ile katkı sunduk. Sinemaya dair görüşlerimizi ve ölümünün 40. yılında Yılmaz Güney sinemasının ve onun politik düşüncelerinin önemine dikkat çektiğimiz çalışmalarımızda oldu. Festivale katılan birçok izleyici, sinema emekçileri ile filmleri değerlendirdik. Oldukça öğretici deneyimlerin sonunda "Sinemada "Umut" Var!" Sözünün haklı gururunu yaşıyoruz. Bazı filmlerin değerlendirmelerini zaman içinde paylaşacağız. Çalışmalarda bize destek olan okurlarımıza, sinemaya değer veren sinema emekçilerine ve 31. Adana Altın Koza Festival ekibine teşekkür ediyoruz.


ÖDÜL ALAN İSİMLER VE FİLMLER

EN İYİ FİLM

Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri/Murat Fıratoğlu

EN İYİ YÖNETMEN

Hiçbir Şey Yerinde Değil/Burak Çevik

EN İYİ ERKEK OYUNCU

Erdem Şenocak/Ölü Mevsim

Ahmet Rıfat Şungar/Gecenin Kıyısı

EN İYİ KADIN OYUNCU

Funda Eryiğit/Ölü Mevsim, Ece Yaşar/Ölü Mevsim

EN İYİ SENARYO

Selen Örcan, Doğuş Algün/Ölü Mevsim, Erkan Tahhuşoğlu / Döngü

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

Serkan Ercan/Ölü Mevsim

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

Nesrin Uçarlar/Ölü Mevsim

EN İYİ KURGU ÖDÜLÜ

Rainer Nigrelli/Gecenin Kıyısı

EN İYİ SANAT YÖNETMENİ

Erim Gayretli/Hiçbir Şey Yerinde Değil

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ

Peter Zeitlinger/Yeni Şafak Solarken

SİYAD CÜNEYT CEBENOYAN EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ

Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri/Murat Fıratoğlu

FİLM YÖNETMENLERİ DERNEĞİ EN İYİ YÖNETMEN ÖDÜLÜ

Hakkı/Hikmet Kerem Özcan, Döngü/Erkan Tahhuşoğlu

UMUT VEREN ERKEK OYUNCU

Ömer Akalın/Hêvî (Umut)

TÜRKAN ŞORAY UMUT VEREN KADIN OYUNCU

Tuana Almacı/Hakkı

EN İYİ MÜZİK ÖDÜLÜ

Son of Philip/Yeni Şafak Solarken

ADANA İZLEYİCİ ÖDÜLÜ

Hakkı/Hikmet Kerem Özcan

KADİR BEYCİOĞLU JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Hiçbir Şey Yerinde Değil/Burak Çevik

YILMAZ GÜNEY ÖZEL ÖDÜLÜ

Gecenin Kıyısı/Türker Süer

Etiketler:

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


1/685
bottom of page