top of page
Yazarın fotoğrafımaviADA

maviADA KÜNYE

Güncelleme tarihi: 21 May

/

NEDİR

maviADA,

Ne Değildir?

/


maviADA 2002'den beri kültür ve sanatın içinde aktif bir dergi. Yakın zamana değin basılı dergiler, etkinlikler, üyelerine kitaplar yaptı.


Günümüzde arkaik kalmış bir geleneğe dayalı imece bir dergi; gönüllülük esasına dayanan, katkılarla yaşayan bu nedenle de bağımlılığı az, çok sesliliğe, özgür düşünceye açık, imece özelliğiyle de TEKTİP olamayacak bir dergi...


20 yıl içinde 3 ayrı dergi ve İnternet sayfasıyla var oldu. Bir çok dergiye kurulumunda yardım etti. Döneminin hemen hemen bütün adı geçen yazarlarına evsahipliği, bugün kitap sahibi olmuş pek çok yeni kaleme de okul oldu, kimilerinin ilk kitaplarını yaptı.


Pandemi sürecinde daha önce de var olan İnternet sayfasında yayına ağırlık verdi. (Bakınız maviADA tarih)

Çağdaş ve akılcı...

İnsanı önceleyen, doğmalara ve ideolojilere kul olmayan, bağımsız düşünmeyi seven, sanatın estetik kaygısının yani poetikanın, adalet dahil insanın bütün beklentilerini karşılayabileceğine, olumsuzluğa direk müdahale olduğuna, bunun da anarşizme ve nihilizme pirim vermeyen bir devrimcilik olduğuna inanan bir temaya sahip...


Hiçbir nedenle ya da etkiyle maviADA'nın bu temel özellikleri değişmez. Değiştirmeye zorunlu olacağı koşullar doğarsa maviADA kapanır, anısal müzeye döner.


İLKE olarak dergide, üretenin izni alınmadan hiçbir yazı yayınlanmaz, örneklemek için yayınlanmışsa adı, varsa kaynağı belirtilir. Kuşkusuz klasikleşmiş olanlarda örneğin Montaigne'nin kaynağını 500 yıl önceye gidip bulamayacağımızdan adını vermekle yetiniriz. Yayınlanan yazıların çok azı derlemedir, hemen hemen hepsi üyelerin katılımıyla oluşturulmuş özgün yazılar, fotoğraflar, türlü çalışmalardır. Telif hakkına saygı duyar, hiçbir veriyi depolamaz. Kullanılan film ve e kitap çalışmaları başka sitelerden alınmıştır. Oralardan kaldırıldığında doğal olarak maviADA'dan da kalkar.


maviADA imece düzeniyle gönüllülük esasıyla çalışır, ticari, siyasi ya da rol sahibi olmak gibi... hiçbir beklentisi yoktur. Düşüncesini özgürce, akıl bilim ve estetikle donanmış, beğensin beğenmesin, eleştiri hakkını saklı tutarak yasalara uygun olarak açıklamayı hedefler. Bunu da derginin ortak aklıyla yapmaya çalışır.


Temel Amacı kültür sanat konusunda bir farkındalık oldurmak, başarılı çalışmalara dikkat çekmek, düşünsel ve yaratıcı çalışmaları olan insanları bir araya getirmek, bilgi ve deneyimini o insanlara aktarmak, olumlu bir yaşam uğraşı yaratmak, seçkin bir uğraş çevresinde de sosyal bir dayanışma oluşturmaktır. Bu amaçlardan ortaya çıkan yazar olmak, kitap yapmak, para kazanmak, ünlü olmak... gibi sonuçlarla, bilgisi varsa yardım etmeye çalışsa da hiç ilgilenmez.


Özetle maviADA iş olsun diye ya da reklam almak amacıyla üretilmiş ya da anısal bir site değil, yaşayan, hayata katılan, üyesine imece akılla okul olmaya çalışan, yaptığı işi de ciddiye alan bir dergidir.

maviADA'nın belki de internette tek örnek olan bir sitesi daha vardır, 2014 öncesi tüm basılı dergi ve yazarlarını gösteren maviMÜZE'yi sözünü ettiğimiz, yaşamayan bir anısal örnek olarak görüp ne demek istediğimizi anlayabilirsiniz.


Genelde paylaşımlarını Facebook'ta maviADA, ADA GÜNLÜKLERİ ve maviADA OKUR ve YAZARLARI sayfalarında yapar. Kültür sanatla bir ilgisi olmayan kişileri üye yapmamaya özen gösterir.


maviADA'nın Kullanım SIRLARI:





maviADA'nın www.adadergi.com adresine tıkladığımızda karşımıza çıkan görüntü yaklaşık bu olacaktır?

2021 Yeni dönem için tasarlanan bu ana sayfada bütün katogoriler, yaygın alt katogori ve etiketler, yayınlanan son yazılar bir dergi kapağı formatında kolayca anlaşılabilecek ve ulaşılabilecek biçimde tasarlanmıştır. Yazılara tıklamanız yetecektir.


Aynı etiket ve katogorileri menü de ve alt başlıklarda da bulabilirsiniz.

Bu sayfadan dilediğiniz her bölüm ve yazıya kolayca ulaşabilir, arama motorundan yazar ve yazıları arayabilir sağ alt köşede yer alan sohbet kutusundan da dergiye yorum ve önerilerinizi iletebilirsiniz. Rastgele ve sorumsuz yorumların önüne geçmek için kişiden kimi bilgiler istenir, bu bilgiler asla kullanılmaz ve paylaşılmaz.


maviADA'nın film, kitap, video, çizgi roman ... gibi kimi sayfaları, bir sosyal alan olan forumun DERGİ bölümü sadece üyelere açıktır. Herkes maviADA'yı gezebilir, yazılardan yararlanabilir, ama ÜYE değilseniz bazı sayfaları göremez yorum da yapamazsınız.


Yukarıda belirttik, üyelere yönelik çalışan, üyelerin katkı ve desteğiyle ayakta duran, canlılığını ona borçlu olan, hatta ortak aklı böylece üretebilen bir kuruluş maviADA.


O nedenle ÜYELİK önemli?

şimdi maviADA ANA SAYFAYA tıklayın görün.


 

BENZER SAYFALAR

/


192 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


1/685
bottom of page