top of page

НЕМИС ГИГАНТСКИЕ: CENGİZ AYTMATOV

Güncelleme tarihi: 22 Oca 2022





/

DOSYA: CENGİZ AYTMATOV

/

АЛАРГА. Ч. АЙТМАТОВ: НЕМИС ГИГАНТСКИЕ

/

KATILANLAR:

Şenol YAZICI- 2

Mehmet SOYSAL / Cengiz AYTMATOV- 4

Prof.Dr. Ramazan KORKMAZ- 6

Mehmet GÜLER- 8

Yrd. Doç. Salim ÇONOĞLU- 11

Yrd. Doç. Dr. Cafer GARİPER-13

Kalık İBRAİMOV- 16

Nadya SAHAROV-19

Mavi Işık YAZICI- 20

Yusuf YAĞDIRAN- 21

CENGİZ AYTMATOV-YAŞAMI-22


*

Dünyanın yaşayan en büyük yazarlarından biri olan AYTMATOV, 1928 yılında Kırgızıstan’ın Frunze kentinde doğdu. Henüz o dokuz yaşındayken Stalin diktasınca kızıl profesörlük eğitimine rağmen anadili Kırgız Türkçesini savunduğu için babası Törekul Aytmatov katledildi. Aynı biçimde sırf Törekul Aytmatov’un kardeşi olduğu için tutuklanan amcası Rızkulbek' de öldürüldü.

Cengiz Han'dan esinlenerek adı konulan yazar kimsesiz, korunmasız kaldı… Fakat ailenin en büyüğü… Dokuz yaşında omuzlarına binen yük; üç kardeş ve bir anneden oluşan ailenin reisi...

O koşullarda Moskova Üniversitesinde Edebiyat Fakültesini bitirdi.

Doğduğu toprakların insanlarını, onların geleneklerini ve yaşam biçimlerini, sevinçlerini ve acılarını, duygulu olduğu ölçüde gerçekçi bir dille ve evrensel boyutlarda anlattığı roman ve öyküleriyle kısa zamanda tanındı. Aymatov’un yapıtları yüz yetmiş altı dile çevrildi ve ona uluslar arası ün kazandırdı. Lenin Edebiyat Ödülünü aldı.


Hemen hemen tüm yapıtları dünya dilerinin yanı sıra dilimize çevrildi. Başlıcaları arasında Erken Gelen Turnalar, Yol Arkadaşı, Cengiz Hana Küsen Bulut, Cemile, Öğretmen Duyşen, Toprak Ana, Gülsarı, Dişi Kurdun Rüyaları, Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek, Beyaz Gemi, Deve Gözü, Gün Olur Asra Bedel, Kassandra Damgası, … sayılabilir.


AYTMATOV, 10 Haziran 2008' de bu dosyayı yaptıktan iki yıl sonra vefat etti.

*

*

NOT: Ekli dosya çalışmamız, küçük bir internet araştırması yaptığınızda görüleceği gibi başta Aytmatov'un oğlu Kırgızıstan bakanı Askar Aytmatov'un sayfasında olmak üzere çok sayıda Cengiz Aytmatov vakfı, fan kulüp ve üniversiteler tarafından dergimizin adı verilip resmi konularak kaynak kabul edilip literatürde yer almıştır.


Gösterilen ilgi, verilen önem bizi gururlandırdığı gibi özen de göstermemiz gerektiğini düşündürdüğünden DOSYA yeniden hazırlandı. Önceki yayında örneklerini bulamadığımızdan yer verilemeyen, farklı bakış açısı taşıyan, etkinlik öyküsünü de anlatan iki yeni yazı da bu dosyaya eklendi.


Gereksinme duyan, bilgisayarına indirmekte, ticari olmayan eylemlerde dergi ve yazar adını belirterek kaynak olarak kullanmakta özgürdür.


İyi okumalar dileriz.




Cengiz Aytmatov- maviADA Dergisi DOSYA


25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/683
bottom of page