top of page
1/2

Selvi Boylum Al Yazmalım

Güncelleme tarihi: 27 Ağu










Zeliha AYDOĞMUŞ

*

''Sevgi neydi?

Coşkun akan dere

Sonbahar rüzgarıyla ürperen yapraklar

Cama vurup dağılan yağmur damlaları

Bir yürek çarpıntısı!

Sonunda coşkun dere durulur

Yapraklar kurur dökülür

yağmur diner güneş çıkardı...

sevgi neydi?

sevgi sahip çıkan dost, sıcak insan eli

insan emeğiydi

sevgi iyilikti

SEVGİ EMEKTİ...''


-Filmin Öyküsünün yazarı Cengiz Aytmatov
ve iki ünlü oyuncumuz K. İnanır ve T. Şoray-


İşte böyle demişti Asya, yani Selvi Boylum Al Yazmalım filmindeki Asya karakterine can veren Türkan Şoray.


İzlemeyen yok gibidir, hele bizim neslin çok iyi bildiği ''SEVGİ EMEKTİR'' sözünün mimarı, 1970 yılında yayımlanan CENGİZ AYTMATOV'un kaleme aldığı öykü, senaryosunu Ali Özgentürk'ün yazdığı, sinemaya uyarlanan ''SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM'' isimli bu eserdir... Bense bu konuda; SEVGİNİN insan bedeni gibi bir bütün olduğunu, emek, vefa, sadakat, saygı ve bunlara benzer pek çok değerin kimyasının olmazsa olmazı, var eden ve yaşatan organları gibi olduğunu düşünmüşümdür hep. Belki de sevgi ''güneştir'', ''ilkbahar güneşi''; yakıp kavurmayan, lakin hiç olmadığı kadar şefkatli ve insan olmaya özgü duygular bakımında pek doğurgan.

1977 yılında çekimleri tamamlanan ve 1978 yılında seyircisi ile buluşan Türk sinemasının başyapıtlarından olan ''SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM'', gerek oyuncularının dönemin en ünlü oyuncularından oluşuyor olmasıyla, gerekse film ekibi üyelerinin başarılı bir çalışma yürütmesi ile öykünün ününe ün katmıştır, Türkiye'deki bilinirliğini hat safhaya ulaştırmıştır.


Hemen hemen izleyen herkesi kolayca tesiri altına alan başyapıtlardan biri olan, ''Selvi Boylum Al Yazmalım'' filminin kadın başrol oyuncusu Türkan Şoray, Cengiz Aytmatov ile tanışmasını şöyle anlatır:


''Bu filmle Taşkent Film Festivali’ne katıldığımızda inanılmaz bir ilgi gördü. Daha sonra film, Kırgızistan'da da gösterildi. Cengiz Aytmatov Kırgızistan'daki gösterimi izleyenler arasındaydı. Filmi çok beğenen Aytmatov film ekibini evinde ağırlayarak kımız ikram etti.''


Cengiz Aytmatov ilerleyen günlerde de Türkiye'den gelen film ekibini Tien-Şan Dağlarında kurdurduğu otağda ağırlamaya devam etmiştir. Öykünün kahramanlarının inanılmaz derecede güzel canlandırılması dünyaca yazarı Aytmatov'u çok etkilemiştir. Eserin daha önce Sovyetler Birliği döneminde de çekilmiş olduğunu dile getiren ünlü yazar, filmin Türkiye uyarlamasının çok daha memnuniyet verici olduğunu ifade etmiştir. Cengiz Aytmatov gibi büyük bir yazarın beğenisini almak, onu memnun etmek film ekibini de çok mutlu etmiştir. Kitabın ilk baskılarında adı "Kırmızı Eşarp" olarak basılırken daha sonraki baskılarında "Selvi Boylum Al Yazmalım" olarak değiştirilmiştir. Aynı zamanda filmin başrol oyuncusu Türkan Şoray, kitabın adının değişmesinde filmin etkili olduğunu düşünenlerdendir.


Aytmatov'un Selvi Boylum Al Yazmalım isimli kitabını senaryolaştıran Ali Özgentürk'ün, Türk Sinemasının başyapıtlarından biri olma özelliğini taşıyan bu filmin senaryosu ile birlikte, sayısı yüzü bulan eserinin telif hakkını Darüşşafaka'ya bağışlayarak maddi olanaksızlığı olan, öksüz ve yetim kalmış çocukların eğitimine hatırı sayılır bir katkıda bulunmuştur.


Evet yine değişen bir şey yok, filmin sonu geldiğinde pek çok kişi ve her izleyişimde olduğu gibi, yanaklarımda yine içli içli akan gözyaşlarımın sızısını ağırladım. Düşünmeden edemiyorum; kendimizi "al yazmalı"nın yerine koysak ne yapardık, yani filmin sonu böyle mi biterdi yine, ya da doğru olan bu mudur gerçekten! Bir de bu filmin devamı niteliğinde bir film çekilseydi, İlyas cephesinde yaşamak nasıl bir yaşamak olurdu!


Yaşanan tatsız olaylarda, bilinçli bilinçsiz fark etmeksizin, kimsenin yüzde yüz haklı ya da yüzde yüz haksız olmadığı gibi, yüzde yüz iyi ve yüzde yüz kötü demeyip, yargısız infazda bulunmamak, insanları yaftalamamak en doğru davranış olacaktır belki...


-Filmi İZLEMEK İÇİN VİDEOYA TIKLAYIN-

*

YÖNETMEN : Atıf YILMAZ

SENARYO : Ali ÖZGENTÜRK

ÖYKÜ : Cengiz AYTMATOV

FİLM MÜZİĞİ BESTE : Cahit BERKAY

BAŞROL OYUNCULARI: Türkan ŞORAY, Kadir İNANIR, Elif İNCİ, Ahmet MEKİN

/

İYİ SEYİRLER.


  • ekleyen: Zeliha AYDOĞMUŞ

  • ÇOK OKUNANLAR

10.06.2020

Film Duyurusu

maviADA SAYFASINDA ZİYARETÇİ SAYISI 563 , BEĞENİ 1 , YORUM YOK , İNTERNET Raporunda 680 ziyaretçi sayısı...

642 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/681
bottom of page