top of page
1/2

ÖZGÜR DÜŞÜNME

Güncelleme tarihi: 16 Ağu




Fuat ÖZGEN


*


Düşünme için beynin varlığının yeterli olduğu düşünülür. pek çok canlıda beyin vardır. Ancak insanlar düşünebilir. Düşünme için beynin varlığı ve insan olmak da yetmez. Beynin iyi beslenmesi, doğuştan getirilen düşünme gücünü arttırır. iyi beslenemeyen toplumlarda sağlıklı, verimli, yararlı düşünmenin olmamasının nedeni budur.



Beynin salt besinlerle beslenmesi de yeterli değildir. İnsan bilmediğini düşünemez, ancak bazı şeyleri hayal edebilir. Doğru, verimli düşünebilmek için iyi bir eğitime, verilere sahip olmak gerekir. Alınacak eğitimin bilimsel olması zorunludur. Çünkü, çeşitli amaçlar doğrultusunda, beyinler kolayca yıkanabilir, düşünceler aşılanabilir. Mankurtlar, fanatikler, yobazlar yönlendirmeler sonucundaki koşullandırmaların ürünleridir.




Bilgisizlik beynin, düşünmenin en büyük düşmanıdır. Bilgisizler, bilgisizliklerinin ayırdında değildirler. Bilmediklerini bilmezler. Ünlü düşünür Sokrates "Tek şey biliyorum, o da hiç bir şey bilmediğimdir" diyerek kendi bilgisinin yeterliliğinden kuşkusunu dile getirmiştir.


Kimileri başkalarının düşüncelerini, kendi düşünceleriymiş gibi aktarırlar.

Çevrenin düşünmeyi etkileyici özelliği vardır. Bilgisizler, tutucular arasında sağlıklı düşünmek olanaksızdır.











Özgür düşünebilmek için kişinin tam özgür olması, bilimsel eğitim alması, beynin iyi beslenmesi; çevrenin, dinin, kültürün, geleneklerin... etkisinden uzak kalması gereklidir.


Beynin zaten çok küçük bir kısmı kullanılıyor. O da heba edilmemelidir.

39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


1/681
bottom of page