*
Dünyanın en büyük yazarlarından biriydi.
12 Aralık 1928 tarihinde Kırgızıstan'da doğdu.
Literatürün yaşadığı dönemde bu unvanı verdiği ender yazarlardan biri...
Kırgızıstanlı bu dev yazar, okumayla ilgisi olan çok kişi üzerinde derin izler bırakan yapıtlar yazdı. Nesnelerle ilişki kuran büyülü dili çoğumuza okumayı sevdirdi.
Toprak Ana, Cemile, Öğretmen Duyşen, Elveda Gülsarı, Beyaz Gemi... gibi 20 den fazla yapıt kaleme aldı.
10 Haziran 2008'de aramızdan ayrıldı.
II. Dünya Savaşı sonrası yazarları arasında yer alan Aytmatov, Cemile'den önce birkaç kısa hikâye ve Yüzyüze'yi yazdı. Ancak yazarın kendini kanıtlamasını sağlayan kitap Cemile oldu; Louis Aragon Cemile'yi "dünyanın en güzel aşk hikâyesi" olarak tanımlamıştır.
Aytmatov'un bir çok eseri filme de alındı. Biz de büyük ilgi gören "Selvi Boylum Al Yazmalım" onun
yapıtından uyarlamadır. Selvi Boylum Al Yazmalım, Atıf Yılmaz tarafından yönetilen, başrollerinde Kadir İnanır ve Türkân Şoray'ın oynadığı, 1977 tarihli film, Türk sinemasının başyapıtlarından biri olarak sayılmaktadır. Cengiz Aytmatov'un 1970 yılında yayımlanan romanından uyarlanmıştır.
Eserlerinde mitoloji ye oldukça yakın durdu; ancak onunki antik anlamından farklı olarak mitolojiyi çağdaş bir zeminde sentezlemek ve yeniden yaratmaktı. Eserlerinde mitlere, efsanelere ve halk hikâyelerine göndermeler yapmıştır.
1966'dan sonra eserlerini hep Rusça kaleme almıştır.
Eserleri 176 dile çevrilmiştir.
maviADA için onu daha da değerli yapan bir yönü de vardı: Bir dönem maviADA'nın yakın dostu oldu, bir etkinliğimize gelmeye söz verdi, dosya çalışmamızda yer aldı. Dosya çalışmamız sayesinde maviADA, DÜNYA LİTERATÜRÜNDE , FAN KULÜPLERDE ve KIRGIZISTAN'ın adına yaptığı resmi sitede yer aldı. www.aytmatov.org sitesine girip görülebilir.
10 Haziran 12. ölüm yıldönümünde kendisiyle ilgili bir maviADA'da DOSYA çalışması yapılacaktır.
İsteyen herkes bu çalışmaya katılabileceği gibi
isteyen de buraya Aytmatov ya da eserleriyle ilgili çalışmaları, notları, düşünce ve yorumlarıyla katkıda bulunabilir.
Bu dünyadan insanlar göçüp gider ama yaptıkları iyi şeyler kalır.
Toprak Ana, Cengiz Aytmatov (Sayfa 67 - Ötüken Neşriyat)
Hemen hemen bütün kitaplarını okudum, ama "Toprak Ana"nın tadı bambaşka gelir bana. Bildiğimiz toprak sanki canlanıyor, insanlaşıyor gelirdi genç dünyama. Diyebilirim ki yazma hevesime çok katkısı olmuştur Cengiz Aytmatov'un...
Eski dostların anılması ne güzel, hele bu dost Cengiz Aytmatov gibi tartışmasız bir dünya devi olunca... İnsan sadece kendini "iyi" hissetmiyor, gururlanıyor da... O zamanlar gencecik maviADA'nın adının dünya literatürüne girdiğini görünce neler hissettiğimi siz bana sorun...
Teşekkürler Mavi Ada ...
Cengiz Aytmatov'un bir çok eseri Türkiye'de bazen özgün adlarından bambaşka adlarla da yayınlanmıştır, bu nedenle farklı adlar sizleri şaşırtmasın.