top of page

About Us

Finding Inspiration in Every Turn

This is your About Page. This space is a great opportunity to give a full background on who you are, what you do and what your website has to offer. Double click on the text box to start editing your content and make sure to add all the relevant details you want site visitors to know.

maviADA
TARİHİ
ve 
MİSYONU

TARİHİ

2002 yılında yoğun bir istenç ama tamamen rastlantı olarak Şenol Yazıcı öncülüğünde kuruldu. YAZICI'nın eşgüdümüyle yirmiye yakın yazan çizenin  örgütlendiği KİMSESİZ dergisi,   ilk sayıdan itibaren sergilediği yükseliş ivmesine karşın, çok başlılığının verdiği sorunlarla başedemeyip bir yıl üstüne Şenol YAZICI'nın dergiden ayrılmasıyla kapandı.

Dergi katılanlarının bir kısmının yoğun ilgi ve  isteğiyle acemice de olsa mynetten kiralanan bir sayfada bugünkü maviADA'nın çekirdeği olacak ADA KÜLTÜR SANAT  2004'te kuruldu ve Sabri Özdemir'le  birkaç kişinin  ilk şiir ve yazılarını  yayınlamaya başladı.

Büyük bir ilgi görünce 

Şenol  YAZICI, 2005  yazında birkaç arkadaşıyla ADA basılı dergisini kurmaya karar verdi.  KimseSİZ dergisinin Samsun  temsilcisi Nurettin TAŞÇI'nın bir dergi çıkarmak  ve ad önerisi isteği üzerine ADA adını ona verdiğinden, maviADA adıyla 2006 Ocak ayında yayın hayatına başladı. 

*maviADA'nın kuruluş günlerinin anlatıldığı bir yazı okumak isterseniz TIKLAyın.

MİSYON

maviADA'nın kuruluş dergisinin  KimseSİZ  gibi iç kıyıcı bir adı seçmesinin bir nedeni vardı. Birilerine güvenmenin kötü sonuçlarını gösteriyor ediyor, dergi gibi tümüyle gönüllü bir işte kendine güvenmenin ne kadar önemli olduğuna işaret ediyordu.

NİÇİN KİMSESİZ başlığıyla 1 Kasım 2002'de yayınlanan yazıyı okumak isterseniz TIKLAyın.

2006'DA başlayan maviADA, Önceki deneyimlerinden ders almış, sorunlarından arınmış   bağımsızlığına düşkün, kimsenin dümen suyunda olmayacağını duyurarak yayın hayatına güçlü bir kadroyla başladı. 

İlk sayıda bile bütün ANADOLU DERGİLERİNİ imrendirecek bir potansiyelle işbaşı yapan dergi, Can Dündar, Zülfü Livaneli, Demirtaş Ceyhun, Bedri Baykam  ... gibi dönemin en ünlü kalemleriyle çalıştı.  Ayda 1000 aboneyle bir imece dergi için yakalanamayacak  bir rekora imza attı. 

60 sayfalık dergi bazen taleplere yetemiyor,  bazı ünlülere yer veremediği oluyordu. Bunların bazılarının maviADA'ya açtıkları savaşın, karalama kampanyalarının , linç girişimlerinin izlerini internette bulabilirsiniz. 

Her yaptığından yeni bir şey öğrenen YAZICI, hayatın inceliklerini yani aslında çok önemli olan küçük ayrıntıları ğreten bir okul olmadığını fark edecek ve kazndığı her türlü bilgi birikimini paylaşmaya karar verip, maviADA'yı yayıncılık, dergicilik ve bir yazar okulu yapacaktı.

MİSYON buydu, 

maviADA YAŞADIĞI GÜNCE DE gençlere, yenilere, kimseSİZ yazarlara bir okul olacaktı . 

464144357_9121683311175795_6731759805091648814_n.jpg

KimseSİZ GÜNLERİ

Üç kitabı olan YAZICI, KAZAEN DÜŞTÜĞÜ DERGİCİLİKTE,  yayıncılıkta hiçbir deneyimi olmadığı gibi , masaüstü yayıncılıkta da bir bilgi birikimine ve beceriye sahip değildi.  Oysa bir dergi yönetmek yazmanın yanında görsellik ve tasarım ürünü yayıncılığı bilmeyi gerekli kılıyordu.  Bunları bilen birini de maddi nedenlerle çalıştırma olanağı yoktu. 

KimseSİZ'in ilk sayısı  bu deneyimsizlikle alabıldığıne kötü çıktı.

YAZICI yılmadı, inanılmaz bir emek ve gayretle masaüstü yayıncılığın bütün gizlerini öğrenmeye çalıştı,  dergi ikinci sayısında büyük bir başarıya imza attı. 3. sayıda 300 aboneye ulaşacak, yıl sonunda 600 aboneyle dergi yönetmenliğini  bırakacaktı.  

Gerisini getiremeyen KimseSİZ , kısa süre sonra da kapanacaktı. 

*

NİÇİN KİMSESİZ başlığıyla 1 Kasım 2002'de yayınlanan yazıyı okumak isterseniz TIKLAyın.

458450091_8228795193853434_6546874589929824062_n.jpg

maviADA GÜNLÜKLERİ

Bir yıllık dönemde dergide yazı ve parasal olarak katkı sunan insanlara bile güvenemeyeceğini çok iyi anlayan Şenol Yazıcı, artık deneyimlerinden aldığı derslerle, dergiciliğin ve yayıncılığın temel becerilerini öğrendiği için yeni dergiyi büyük bir özgüvenle tasarladı ve   planlayarak uygulamaya koydu.  maviADA'ya başlarken derginin adını edebiyat gündemine taşımak için İstanbul konumlu bir yayın evinin yayın yönetmenliğine de başlayacak,  kalıcı kılmak ve maddi yanını çözmek için  maddi destek sağlamak amacıyla kısmen diğer maviADAlıları da kattığı bir kültür sanat evi planlayacak ve yapacaktı. Ne var ki dergicilikte öğrenmeye zamanı olmuştu, bu kez  öğrenecek kadar zaman vermeyen esnaflıktan başarısız olacak batacaktı.   

Yine de dergi bir başına hızla ivme kazanacak, 2. sayının sonunda abone sayısı bu tip dergiler için bir rekor sayılabilecek 1000 aboneye ulaşacaktı. 

Dergide artık onlarca insan yazıyor çiziyordu, ama tasarım, dizgi, postalama işleri sadece Şenol Yaxı'ya bakıyordu.  

*maviADA'nın kuruluş günlerinin anlatıldığı bir yazı okumak isterseniz TIKLAyın.

bottom of page